WA 23 - Na snímke z videa zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine sa prihovára ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby stiahol zvyšné ukrajinské sily z Bachmutu a zachránil ich životy. Prigožin v stredu 8. marca oznámil, že jeho žoldnieri obsadili celú východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. Ukrajina sa k údajnému stiahnutiu svojich vojakov nevyjadrila a Prigožinove vyjadrenia nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA. Bachmut sa ruské sily usilujú dobyť už celé mesiace a príslušníci Vagnerovej skupiny ho obkľúčili z východu, severu i juhu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok opätovne potvrdil odhodlanie Kyjeva aj naďalej držať pozície v tomto meste. FOTO TASR/AP FILE - In this handout photo taken from video released by Prigozhin Press Service on Friday, March 3, 2023, Yevgeny Prigozhin, the owner of the Wagner Group military company, addresses Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy asking him to withdraw the remaining Ukrainian forces from Bakhmut to save their lives, at an unspecified location in Ukraine. Yevgeny Prigozhin, the rogue millionaire who owns the Wagner Group, charged that it was destroying the best Ukrainian units in Bakhmut to prevent them from launching attacks elsewhere. But he also harshly criticized the Russian Defense Ministry for failing to provide his troops with ammunition. (Prigozhin Press Service via AP, File) SNÍMKA:SNÍMKA:
StoryEditor

Ukrajina schválila mechanizmus nútenej evakuácie detí; v Bachmute ich je 38

07.03.2023, 20:02
Autor:
TASRTASR

Podľa vyjadrenia rezortu budú teraz povinné evakuácie deti závisieť na dohode miestnych samospráv s Kyjevom a vojenským velením. Ministerstvo dodalo, že deti budú pri evakuácií sprevádzať rodičia, opatrovníci či zákonní zástupcovia.

Ukrajinská vláda schválila v utorok nový mechanizmus, ktorý umožní nútené evakuácie detí z oblastí, kde prebiehajú boje.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu na platforme Telegram uviedlo, že "otázku ochrany životov detí a ich okamžitej evakuácie z obzvlášť nebezpečných oblastí" si pod svoju svoju "osobnú kontrolu" vzala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Podľa vyjadrenia rezortu budú teraz povinné evakuácie deti závisieť na dohode miestnych samospráv s Kyjevom a vojenským velením. Ministerstvo dodalo, že deti budú pri evakuácií sprevádzať rodičia, opatrovníci či zákonní zástupcovia.

Samotná Vereščuková uviedla, že utorkové rozhodnutie by malo "rodičov podnietiť k serióznejšiemu prístupu k otázke evakuácie ich detí". "Ak sa dospelí nedokážu postarať o bezpečnosť (svojho) dieťaťa, tak by to mal spraviť štát," dodala.

Zmienené ministerstvo podotklo, že mesto Bachmut je v súčasnosti jedinou takouto oblasťou - spadajúcou pod kritéria na nútenú evakuáciu detí.

Vereščuková v utorok informovala, že v tomto meste, ktoré je už celé mesiace dejiskom najintenzívnejších bojov s ruskými silami, sa stále nachádza niečo pod 4000 civilistov vrátane 38 detí.

Moskva sa toto východoukrajinské mesto ležiace v Doneckej oblasti snaží dobyť už celé mesiace. V ostatnom čase sa už zdalo, že sa ukrajinské sily stiahnu, komentuje Sky News. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v pondelok informoval, že dal ozbrojeným silám pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany Bachmutu, ktorá tak podľa jeho slov bude pokračovať.

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 10:44