StoryEditor

Americké akcie sa oslabili, investorov znepokojil krach banky SVB

10.03.2023, 22:37
Autor:
ČTKČTK

Aktuálne sa reťazovo spúšťajú obavy o celkovú stabilitu trhu, hovorí jeden z analytikov.

Americké akcie dnes oslabili. Investori si po krachu významného veriteľa technologického sektora kladú otázky ohľadom zdravia amerických bánk. Bankrot Silicon Valley Bank SVB svojím dopadom prebil vplyv správy o vývoji amerického trhu práce vo februári.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, dnes klesol o 1,07 percenta a zakončil obchodovanie na 31 909,64 bodu. Širší index S & P 500 odpísal 1,45 percenta na 3 861,59 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 1,76 percenta na 11 138,89 bodu.

Kalifornské bankové regulačné orgány dnes uzavreli SVB Financial Group, materskú spoločnosť Silicon Valley Bank. Krach SVB je najväčším bankrotom banky v USA od roku 2008, keď vrcholila finančná kríza, napísala agentúra AP.

Správcom banky bola vymenovaná Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov FDIC. Tá uviedla, že aktíva banky predstavujú 209 miliárd dolárov a vklady 175,4 miliardy dolárov. Analytici nepredpokladajú, že sa krach SVB rozšíri na celé odvetvie.

SVB sa pokúsila posilniť svoju bilanciu predajom akcií, ktorý bol navrhnutý v stredu neskoro večer, avšak neuspela. V ten istý deň oznámila koniec činnosti banka Silvergate Capital zameraná na kryptomeny. Nepreniesla sa cez obrovské straty, ktoré utŕžila po kolapse kryptomeny FTX.

"Keď spojíte debakel Silvergate s kolapsom Silicon Valley Bank, spúšťa to reťazovo obavy o celkovú stabilitu trhu," povedal analytik Michael James zo spoločnosti Wedbush Securities.

Americká ekonomika vo februári vytvorila viac pracovných miest, ako sa očakávalo, ukázala správa amerického ministerstva práce. Miera nezamestnanosti sa potom zvýšila na 3,6 percenta z januárových 3,4 percenta, čo bola najnižšia hodnota za viac ako pol storočie. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom priemerná hodinová mzda stúpla o 0,2 percenta. V januári sa medzimesačne zvýšila o 0,3 percenta.

Zmiernenie situácie na trhu práce oslabilo obavy, ktoré predtým tento týždeň vyvolal svojím vystúpením v Kongrese šéf americkej centrálnej banky Fed Jerome Powell. Povedal okrem iného, že Fed bude pravdepodobne musieť zvýšiť sadzby viac, ako sa očakáva. Investori sa potom priklonili k možnosti, že Fed v marci zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu.

Na devízových trhoch dnes oslabil dolár. Dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, okolo 21:50 hodine SEČ odpisoval 0,7 percenta na 104,59 bodu. Euro voči doláru posilňovalo o 0,7 percenta na 1,0651 dolára. Dolár k jenu klesal o 0,9 percenta na 134,95 jenu. Kurz eura voči jenu sa znižoval o 0,2 percenta na 143,73 jenu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 01:41