StoryEditor

Maďarsko odsunulo ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do NATO na neskôr

14.03.2023, 15:39
Autor:
TASRTASR

Budapešť odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO už viac ako rok.

Maďarský parlament nebude hlasovať o vstupe Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie 20. marca, ako to bolo pôvodne plánované, najskôr sa tak stane až v poslednom marcovom týždni. Uviedol to v utorok server 444.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarsko už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO. Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch severských krajín vyslali minulý týždeň parlamentnú delegáciu.

Podpredseda vlády Zsolt Semjén odloženie ratifikácie zdôvodnil v liste poslancom zákonodarného zboru tým, že prebiehajúce rokovania s Európskou komisiou EK ešte neboli ukončené.

Server 444.hu v tejto súvislosti podotýka, že rokovania s EK by v zásade nemali súvisieť so vstupom Fínska a Švédska do NATO. Premiér Orbán vlani v novembri v tejto súvislosti na Twitteri fínskej premiérke Sanne Marinovej dokonca jasne odkázal: "Maďarsko nikdy nespájalo a nikdy ani nebude spájať žiadnu inú otázku s otázkou eurofondov."

O výsledkoch rokovaní delegácie má na budúci týždeň rokovať maďarská vláda, vyhlásil 9. marca šéf úradu vlády Gergely Gulyás. "S týmito krajinami (Švédsko a Fínsko) sme tiež spojencami v inom zoskupení (Európska únia), kde sa niekedy nesprávali ako spojenci, ale ako nepriatelia," podotkol Gulyás.

Štvorčlenná parlamentná delegácia vedená podpredsedom parlamentu pre legislatívu a bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom minulý týždeň v utorok rokovala v Štokholme a následne v stredu v Helsinkách.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:04