StoryEditor

Vo Francúzsku sa zrodil kompromis o návrhu dôchodkovej reformy

16.03.2023, 07:17
Autor:
TASRTASR

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová uvítala dosiahnutie komromisnej dohody ako dôkaz, že je možné "spoločne nachádzať riešenia".

Zmiešaný výbor zložený zo siedmich poslancov francúzskeho Národného zhromaždenia a siedmich senátorov dosiahol v stredu dohodu o spoločnej verzii návrhu zákona o reforme dôchodkového systému vo Francúzsku.

Ako informoval web France24, táto dohoda otvára cestu ku konečnému hlasovaniu o návrhu, ktoré sa zrejme uskutoční vo štvrtok ráno v Senáte a potom popoludní v Národnom zhromaždení, kde však vláda prezidenta Emmanuela Macrona nemá absolútnu väčšinu.

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová uvítala dosiahnutie komromisnej dohody ako dôkaz, že je možné "spoločne nachádzať riešenia".

Líderka poslancov z hnutia Nepoddajné Francúzsko Mathilde Panotová odsúdila kompromis, ktorý bol podľa nej dohodnutý vopred, a kritizovala aj "atmosféru vo vláde" ignorujúcej protestné štrajky a zhromaždenia odporcov dôchodkovej reformy.

Kým pri hlasovaní v Senáte by mala pravica a centristi zabezpečiť víťazstvo Macronovho tábora, hlasovanie v Národnom zhromaždení je neisté. Kľúčové budú hlasy Republikánov (LR), ktorí sú však v názore na dôchodkovú reformu rozdelení.

France24 dodala, že ak by vláda v Národnom zhromaždení nemala pri hlasovaní o návrhu zaručenú absolútnu väčšinu, "mohla byť v pokušení" využiť článok 49.3 ústavy, ktorý umožňuje prijať zákon bez poslaneckého hlasovania. Použitím tohto článku sa však exekutíva vystavuje riziku, že v parlamente bude predložený návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

O kompromisnej podobe návrhu zákona o dôchodkovej reforme sa rokovalo v čase, keď sa vo Francúzsku v stredu konal v poradí už ôsmy deň mobilizácie proti zmenám zamýšľaným vládou.

Kým odborári v stredu večer informovali, že do štrajku a pouličných protestov a zhromaždení sa v celom Francúzsku zapojilo 1,7 milióna ľudí, podľa ministerstva vnútra ich bolo okolo 480-tisíc, čo je viac ako minulú sobotu, ale oveľa menej ako 7. marca. V Paríži odborári napočítali v uliciach 450-tisíc demonštrantov, zatiaľ čo prefektúra ich počet stanovila na 37-tisíc.

Na záver týchto demonštrácií medzirezortné odborové zväzy vyzvali poslancov parlamentu, aby hlasovali proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy.

Web France24 konštatoval, že ak aj demonštrácie proti dôchodkovej reforme stratili svoj náboj a dynamiku, štrajky pokračovali, aj keď do splnenia cieľa - zastavenia života vo Francúzsku - mala situácia ďaleko.

Odborári zo železničnej spoločnosti SNCF uviedli, že do stredy poludnia sa do štrajku zapojilo 15 percent zamestnancov, čo je v porovnaní so 7. marcom výrazný pokles. V štátnej službe štrajkovali menej ako tri percentá zamestnancov - pred ôsmimi dňami odmietlo do práce nastúpiť 25 percent zamestnancov tohto sektora.

V Paríži, kde si zamestnanci firmy na odvoz komunálneho odpadu odhlasovali pokračovanie v štrajku najmenej do 20. marca, sa medzičasom nahromadilo už približne 7000 ton odpadu, uzavrel svoj spravodajský materiál web France24.

 

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 16:39