StoryEditor

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 75 dolárov za barel

17.03.2023, 08:04
Autor:
TASRTASR

Nervozitu na ropných, ako aj ďalších trhoch zvýšil počas týždňa krach dvoch amerických bánk a napätie ešte viac vzrástlo po tom, ako sa objavili problémy pri švajčiarskej veľkobanke Credit Suisse.

Po otrasoch v predchádzajúcich dňoch a poklese na 15-mesačné minimum ceny ropy v piatok vzrástli, pričom cena Brentu sa pohybuje nad 75 USD za barel (159 litrov). Situáciu na trhoch vo štvrtok večer 16. 3. čiastočne upokojili informácie, že Rusko a Saudská Arábia diskutovali o udržaní stability na ropných trhoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.20 h SEČ 75,18 USD (70,96 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 48 centov (0,64 percenta). Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 68,78 USD/barel, čo predstavuje rast o 43 centov, alebo 0,63 percenta.

Obidva kontrakty však počas tohto týždňa zaznamenali najnižšiu úroveň od decembra 2021 a smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za celý týždeň od decembra minulého roka. V obidvoch prípadoch sa očakáva týždenný pokles zhruba o 10 percent.

Nervozitu na ropných, ako aj ďalších trhoch zvýšil počas týždňa krach dvoch amerických bánk a napätie ešte viac vzrástlo po tom, ako sa objavili problémy pri švajčiarskej veľkobanke Credit Suisse, ktorej musela pomôcť švajčiarska centrálna banka.  

Trhy teraz vyčkávajú na schôdzku ropného zoskupenia OPEC+, ktorá je naplánovaná na 3. apríla. Náladu čiastočne podporila schôdzka zástupcov Ruska a Saudskej Arábie, kľúčových hráčov v rámci OPEC+, na ktorej rokovali o zabezpečení stability na trhoch.

Ako uviedli analytici z National Australia Bank, ďalší prípadný pokles cien ropy by mohol zoskupenie OPEC+ (tvoria ho štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu - OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom) presvedčiť, aby obmedzilo produkciu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 12:32