StoryEditor

Rijád obnovil diplomatické vzťahy s Teheránom. Kráľ Salmán pozval iránskeho prezidenta na návštevu

19.03.2023, 21:19
Autor:
ČTKČTK

Diplomatické vzťahy Irán a Saudská Arábia prerušili v januári 2016.

Saudskoarabský kráľ Salmán pozval iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího na návštevu Rijádu, uviedla to dnes iránska prezidentská kancelária. Teherán podľa médií zároveň oznámil, že Saudom navrhol tri možné dejiská schôdzky na úrovni šéfa diplomacie.

Oznámenia nadväzujú na dohodu z minulého týždňa o obnove diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou, ktoré boli prerušené od roku 2016.

"V liste prezidentovi Raísímu saudskoarabský kráľ Salmán privítal dohodu uzavretú medzi dvoma bratskými štátmi, pozval ho do Rijádu a vyzval na silnú ekonomickú a regionálnu spoluprácu. Pán Raísí toto pozvanie víta," citovala z vyhlásenia Raísího poradcu agentúra AFP. Vo vyjadrení sa možný termín návštevy nespomínal.

Harmonogram nie je známy ani v prípade avizovanej schôdzky ministrov zahraničných vecí. Šéf iránskej diplomacie Hosejn Amírabdolláhján na tlačovej konferencii uviedol, že Teherán navrhuje tri lokality, ani v tomto smere však neposkytol podrobnosti. Saudskoarabská strana podľa agentúry Reuters ihneď o veci neinformovala a nereagovala ani na žiadosť o komentár.

Normalizácia vzťahov sunnitskej Saudskej Arábie so šiitským Iránom bola dojednaná v Pekingu pri neohlásených rokovaniach medzi poprednými bezpečnostnými činiteľmi. Podľa televízie Al-Džazíra by mohla mať pozitívny vplyv na bezpečnosť v arabskom svete, najmä v Jemene, ale aj v Sýrii alebo Libanone, kde tieto krajiny podporujú súperiace strany konfliktov.

Diplomatické vzťahy Irán a Saudská Arábia prerušili v januári 2016, keď iránski demonštranti napadli saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne v reakcii na popravu šiitského duchovného v Saudskej Arábii.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 00:26