StoryEditor

V OSN neprešla rezolúcia o vyšetrovaní poškodenia plynovodov Nord Stream. Návrh podalo Rusko

27.03.2023, 22:55
Autor:
ČTKČTK

Za rezolúciu hlasovalo iba Rusko, Čína a Brazília, zvyšných 12 členov rady sa zdržalo.

Rusku sa dnes nepodarilo prinútiť Bezpečnostnú radu OSN, aby požadovala nezávislé vyšetrovanie septembrových explózií, ktoré na dne Baltského mora poškodili potrubie plynovodov Nord Stream, ktorými sa prepravoval - respektíve mal prepravovať - zemný plyn z Ruska do Nemecka. Oznámili to tlačové agentúry.

Za rezolúciu hlasovalo len Rusko, Čína a Brazília, zvyšných 12 členov rady sa zdržalo. Prijatie rezolúcie, predloženej Ruskom, si vyžadovalo hlasy najmenej deviatich z 15 členov BR OSN a tiež to, aby nikto z pätice stálych členov - Čína, Británia, Francúzsko, Rusko a USA - nevyužil svoje právo veta.

Doteraz nevysvetlené výbuchy zasiahli 26. septembra tri z celkových štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Nemecka a ďalej do Európy. V tom čase plynovodom Nord Stream 1 plyn neprúdil, čo Rusko odôvodňovalo nevyhnutnou údržbou. Nord Stream 2 bol síce dokončený, kvôli vojne na Ukrajine a protiruským sankciám však nebol spustený.

Ruský návrh vyzýval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby zriadil špeciálnu medzinárodnú komisiu, ktorá by dostala na starosti vyšetrovanie a dotlačenie vinníkov k zodpovednosti.

Rezolúciu Rusko pripravilo po zverejnení článku amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha, ktorý s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že sabotáž plynovodu majú na svedomí Američania, konkrétne potápači amerického námorníctva na príkaz prezidenta Joea Bidena. Biely dom článok kategoricky odmietol a označil ho za "absolútne klamlivú a čistú fikciu".

Zatiaľ nie je jasné, kto stál za poškodením plynovodov, ktoré boli schopné dopravovať do Európy až 110 miliárd metrov kubických zemného plynu - teda viac, ako koľko predstavoval celkový vývoz ruského plynu mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu v roku 2022.

Nemecké úrady vychádzajú z toho, že explózie boli dielom sabotáže, páchateľa však nepoznajú. Stále sa preveruje niekoľko možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny. Noviny The New York Times nedávno napísali, že za sabotážou mohla byť proukrajinská skupina. Ukrajina akékoľvek zapojenie sa do veci odmieta. O vierohodnosti tejto verzie pochybuje aj Rusko, napísal list Kommersant.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:59