StoryEditor

Poslanci odobrili správy výborov o použití odposluchov

28.03.2023, 17:54
Autor:
TASRTASR

Zo správy parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť vyplýva, že napríklad Policajný zbor podal 1 060 žiadostí na použitie ITP, pričom sudca udelil súhlas v 1 026 prípadoch.

Poslanci Národnej rady v utorok odobrili správy parlamentných výborov o stave použitia informačno-technických prostriedkov ITP za rok 2022.

Zo správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť vyplýva, že Policajný zbor PZ podal 1 060 žiadostí na použitie ITP, pričom zákonný sudca udelil súhlas v 1 026 prípadoch. Informácie získané použitím ITP boli využité ako dôkaz v trestnom konaní v 61 prípadoch. Nezákonné použitie ITP Policajným zborom v roku 2022 sa nezistilo.

Finančná správa FS predložila 79 prvotných žiadostí, vo všetkých udelil sudca súhlas. FS eviduje deväť prípadov, v ktorých informácie získané použitím ITP boli použité ako dôkaz v trestnom konaní. Nebol zaznamenaný žiadny prípad nezákonného použitia ITP.

Zbor väzenskej a justičnej stráže ZVJS nepodal minulý rok žiadnu žiadosť o vydanie súhlasu na použitie ITP.

Zo správy výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby SIS vyplýva, že služba v roku 2022 podala 433 žiadostí o použitie ITP, z toho sudca odmietol 18 žiadostí. Zo 415 vydaných súhlasov o použitie ITP bolo v termíne predloženia správy z hľadiska dosiahnutia zákonom uznaného účelu a cieľa vyhodnotených 155 prípadov.

Zákonom uznaný účel a cieľ bol dosiahnutý pri všetkých doposiaľ vyhodnotených prípadoch použitia ITP. Všetky prípady použitia ITP v roku 2022 boli podložené súhlasom zákonného sudcu a nedošlo k žiadnemu prípadu nezákonného použitia ITP

Vojenské spravodajstvo VS podalo v minulom roku 47 žiadostí na použitie ITP. Vyplýva to zo správy výboru na kontrolu činnosti VS. Zákonný sudca vydal 46 písomných súhlasov na použitie ITP.

Informácie získané použitím ITP v rámci VS boli v siedmich prípadoch odstúpené orgánom činným v trestnom konaní. Vojenské spravodajstvo nedisponuje žiadnym zistením sudcu o prípadoch nezákonného použitia ITP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 11:56