StoryEditor

V Poľsku sa začalo rokovanie východného krídla NATO. Ministri zahraničia sa zaoberajú pomocou Ukrajine

31.03.2023, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Námestník generálneho tajomníka NATO Angus Lapsley vyhlásil, že dúfa v skoré schválenie vstupu do zoskupenia aj v prípade Švédska.

V poľskej Lodži sa dnes začal summit ministrov zahraničia východného krídla Severoatlantickej aliancie. Český minister Jan Lipavský s náprotivkami z takzvanej bukurešťskej deviatky B9 rokuje o pomoci Ukrajine v obrane pred ruskou agresiou i vývoji transatlantických vzťahov. Jednou z tém bude pravdepodobne aj rozširovanie NATO o Švédsko a Fínsko.

„Schválenie vstupu Fínska do NATO Tureckom a Maďarskom na priebehu dnešného rokovania nepochybne nič nezmení, hoci to všetci vítame," povedal ČTK námestník generálneho tajomníka NATO Angus Lapsley. Dodal, že dúfa v skoré schválenie vstupu aj v prípade Švédska. „B9 presadzuje posilnenie východného krídla, čo je v súlade s prístupom NATO," dodal Lapsley.

Turecký parlament ratifikoval vstup Fínska do NATO vo štvrtok neskoro večer, maďarskí poslanci tak urobili už v pondelok. Prijatie Švédska do NATO ešte neschválila ani Ankara ani Budapešť.

Podľa pôvodných informácií sa na stretnutí v Lodži mali zúčastniť tiež predstavitelia USA, Španielska, Švédska a Fínska. Podľa poľských médií ale nakoniec nedorazia.

Členmi B9 sú okrem Česka aj Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Zoskupenie vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine.

Naposledy sa ministri zahraničných vecí B9 stretli vlani v marci v Bratislave. Hlavy štátov sa o rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stretli trikrát, naposledy tento rok vo februári vo Varšave, kde s nimi rokoval aj americký prezident Joe Biden.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:20