StoryEditor

V jadrovom komplexe KĽDR je podľa satelitných snímok vysoká aktivita. Krajina rozširuje svoj arzenál

01.04.2023, 22:08
Autor:
ČTKČTK

Severná Kórea v utorok predstavila nové, menšie jadrové hlavice a sľúbila, že bude vyrábať viac jadrového materiálu pre výrobu zbraní.

Satelitné snímky ukazujú vysokú aktivitu v hlavnom severokórejskom jadrovom komplexe. Aktivita sa zvýšila po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil zvýšiť výrobu paliva pre bomby kvôli rozšíreniu jadrového arzenálu krajiny. Uviedla to americká analytická skupina 38 North.

Aktivita bola zaznamenaná na základe snímok z 3. a 17. marca. Mohla by znamenať, že experimentálny ľahkovodný reaktor v Jongbjone sa blíži k svojmu dokončeniu a prechodu do stavu prevádzky.

Podľa správy snímky ukazujú, že sa začala výstavba podpornej budovy okolo reaktora. Ďalej bolo zistené vypúšťanie vody z chladiaceho systému reaktora. Okolo závodu na obohacovanie uránu sa tiež začala nová výstavba.

Tento vývoj je zrejme reakciou na nedávne nariadenie Kim Čong-una zvýšiť produkciu štiepneho materiálu v krajine s cieľom rozšíriť jej arsenál jadrových zbraní, uvádza správa.

KĽDR v utorok predstavila nové, menšie jadrové hlavice a sľúbila, že bude vyrábať viac jadrového materiálu pre výrobu zbraní, aby rozšírila svoj arzenál. Zároveň odsúdila zintenzívnenie vojenských cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov.

Nie je jasné, či KĽDR v plnej miere vyvinula miniaturizované jadrové hlavice potrebné na to, aby sa vošli na menšie zbrane, ktoré ukázala. Analytici sa domnievajú, že zdokonalenie takýchto hlavíc by pravdepodobne bolo hlavným cieľom, keby krajina prvýkrát od roku 2017 obnovila jadrové testy.

Južná Kórea a Spojené štáty od začiatku roka 2022 varujú, že KĽDR môže kedykoľvek obnoviť jadrové testy. Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru SIPRI vo svojej minuloročnej správe odhadol, že KĽDR zostavila až 20 jadrových hlavíc a pravdepodobne vlastní dostatok štiepneho materiálu pre zhruba 45 až 55 jadrových zariadení.

Severná Kórea sa v roku 1985 pripojila k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, ale v januári 2003 od nej odstúpila. Od roku 2003 sa uskutočnilo niekoľko kôl šesťstranných rozhovorov s KĽDR, na ktorých sa ďalej zúčastnili Južná Kórea, Japonsko, USA, Čína a Rusko.

O rokovania o denuklearizácii KĽDR sa neúspešne pokúšal bývalý prezident Donald Trump, ktorý sa trikrát stretol s lídrom KĽDR Kim Čong-unom. Trump požadoval, aby sa Severná Kórea najprv úplne vzdala vývoja jadrových zbraní, až potom bol ochotný odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:24