StoryEditor

Stellantis znižuje v USA počet pracovných miest. Automobilka ponúka časti zamestnancov odstupné

26.04.2023, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Už koncom februára automobilka s odvolaním sa na rastúce náklady na výrobu elektromobilov dočasne zastavila prevádzku v závode v štáte Illinois.

Medzinárodná automobilová skupina Stellantis, pod ktorú spadá okrem iného aj značka Chrysler, chce v Spojených štátoch zrušiť 3 500 hodinovo platených pracovných miest.

Tým, ktorí odídu dobrovoľne, ponúka odstupné, informovala na Facebooku odborová organizácia UAW Local 1264. Hovorkyňa skupiny Stellantis Jodi Tinsonová sa k veci odmietla vyjadriť. Počet zamestnancov znižujú aj niektoré ďalšie americké automobilky.

Vo februári Stellantis uviedol, že nárok na podiel na zisku má v USA približne 40-tisíc hodinovo platených zamestnancov. Ak majú tento benefit všetci z uvedených pracovníkov, znamenalo by to, že Stellantis v USA ruší bezmála deväť percent hodinovo platených miest. Výročná správa uvádza, že automobilka mala v regióne Severná Amerika vlani 88 835 zamestnancov.

Tým, ktorí by dobrovoľne odišli a zároveň do firmy nastúpili pred rokom 2007, automobilka v motivačných balíkoch ponúka platbu 50-tisíc dolárov, uviedli odbory. Podľa zdroja agentúry Reuters by suma mohla byť nižšia.

Koncom februára automobilka s odvolaním sa na rastúce náklady na výrobu elektromobilov dočasne zastavila prevádzku v závode v štáte Illinois, kde sa vyrába Jeep Cherokee. Toto opatrenie sa týkalo približne 1 350 pracovníkov, ktorí boli prepustení na dobu neurčitú.

Automobilka vtedy varovala, že prevádzku možno neobnoví. V liste odborovej organizácie UAW sa uvádza, že voľné miesta vzniknuté odchodom hodinovo platených pracovníkov budú obsadené ľuďmi prepustenými na dobu neurčitú.

Začiatkom tohto mesiaca informovala automobilka General Motors, že z nej po zaplatení odstupného odišlo približne 5-tisíc zamestnancov. To spolu so znížením pracovných miest o niekoľko stoviek podľa generálnej riaditeľky GM Mary Barraovej „poskytlo približne jednu miliardu dolárov" z plánovaného zníženia nákladov o dve miliardy dolárov.

Automobilka Ford Motor už skôr oznámila významné zníženie počtu pracovných miest v Španielsku, Nemecku a ďalších častiach Európy. Vlani v auguste uviedla, že zruší celkovo 3-tisíc pracovných miest, väčšinou v Severnej Amerike a v Indii.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. apríl 2024 00:48