StoryEditor

Sasko a Brandenbursko požadujú kontroly na hraniciach s Poľskom a Českom

07.05.2023, 18:28
Autor:
ČTKČTK

V stredu budú nemecké spolkové krajiny rokovať s kancelárom Olafom Scholzem v kancelárstve v Berlíne o ďalšom financovaní nákladov na utečencov. Okrem peňazí pôjde však aj o počty žiadateľov o azyl a problémy s deportáciami.

Ministri vnútra nemeckých spolkových krajín Sasko a Brandenbursko požadujú zavedenie stacionárnych kontrol na hraniciach s Poľskom a Českou republikou. Chcú tak zabrániť neoprávnenému vstupu utečencov. Podľa agentúry DPA sa ministri Armin Schuster a Michael Stübgen listom obrátili pred summitom o utečencoch plánovaným na stredu na spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú. Argumentujú účinkom už existujúcich hraničných kontrol v Bavorsku.

V stredu budú spolkové krajiny rokovať s kancelárom Olafom Scholzem v kancelárstve v Berlíne o ďalšom financovaní nákladov na utečencov. Okrem peňazí pôjde však aj o počty žiadateľov o azyl a problémy s deportáciami.

"Na pozadí porovnateľnej migračnej situácie na hraniciach Brandenburska s Poľskom a Saska s Poľskom a Českou republikou sme napísali spolkovú ministerku vnútra a požiadali o dočasné znovuzavedenie stacionárnych kontrol na vnútorných hraniciach," uviedol saský minister vnútra Schuster. "Ak chceme zachovať slobodu pohybu v schengenskom priestore, musíme zabrániť strate kontroly na federálnej hranici. Očakávame preto, že federálna vláda okamžite zavedie stacionárne kontroly na vnútorných hraniciach a zintenzívni svoje opatrenia na ochranu hraníc,“dodal jeho náprotivok Stübgen. Obaja varujú pred zmenami nálad v obyvateľstve.

Nemecko zaviedlo od jesene 2015 kontroly na hraniciach Bavorska s Rakúskom. Urobilo tak po tom, čo sa desaťtisíce utečencov a ďalších migrantov vydali z Grécka balkánskou cestou do západnej Európy.

Faeserová chce sprísniť azylovú politiku Európskej únie a zaviesť prax rýchleho preverovania migrantov priamo na vonkajších hraniciach únie, odkiaľ by neúspešní žiadatelia o azyl boli rovno deportovaní. Migrácia je pre ňu kľúčová téma, pretože Nemecko je v Európe jednou z cieľových krajín, do ktorých bežci mieria.

01 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 02 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače 05 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 19:34