StoryEditor

Tohtoročný apríl bol štvrtý najteplejší v histórii merania

09.05.2023, 11:23
Autor:
ČTKČTK

Okrem juhoeurópskej vlny horúčav boli nadpriemerné teploty pozorované aj nad rovníkovou časťou východného Pacifiku, čo je skorým príznakom možného prechodu k podmienkam El Niňo, uviedol Copernicus

Tohtoročný apríl bol celosvetovo štvrtý najteplejší v histórii meraní. Oznámila to dnes vo svojej správe agentúra Európskej únie pre monitorovanie atmosféry a klimatických zmien Copernicus. Nadpriemerné teploty zaznamenalo Portugalsko a Španielsko, kde boli namerané aprílové teplotné maximá.

Oveľa teplejšie, ako aký je priemer, bolo v apríli tiež v niektorých častiach Afriky, v Strednej Ázii v okolí Kaspického mora, v juhovýchodnej Ázii a na severe Severnej Ameriky. Naopak chladnejšie, ako aké sú priemerné aprílové teploty, bolo v pásme tiahnucom sa od Spojeného kráľovstva až po juhovýchodnú Európu. Nadpriemerne chladno bolo aj na Aljaške, v Mongolsku, na Arabskom polostrove, v Indii a Austrálii.

"V apríli panovali v Španielsku a Portugalsku mimoriadne vysoké teploty, ktoré boli sprevádzané extrémne suchým počasím. Okrem juhoeurópskej vlny horúčav boli nadpriemerné teploty pozorované aj nad rovníkovou časťou východného Pacifiku, čo je skorým príznakom možného prechodu k podmienkam El Niňo, ktoré často vedú k vyšším globálnym teplotám," uviedla zástupkyňa riaditeľa únijnej služby Samantha Burgessová.

Pyrenejský polostrov, oblasť južne od Álp a oblasti stredomorského Francúzska v apríli zaznamenali mimoriadne suché podmienky. Rovnakú skúsenosť mala aj severozápadná Škandinávia, pobaltské krajiny a veľká časť západného Ruska. Naopak nadpriemerne vlhko bolo v apríli v rozsiahlej oblasti od západu na východ od Írska, Spojeného kráľovstva a Francúzska cez strednú Európu až po Apeninský polostrov, Balkán a Čierne more.

Služba, ktorá využíva vysoký počet nameraných údajov zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete, tiež oznámila, rozloha morského ľadu minulý mesiac dosiahla tretiu najnižšiu aprílovú hodnotu v súbore satelitných dát, a to 19 percent pod priemerom.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:14