HK PopradTASR
StoryEditor

Popradský Hokejový klub je bez licencie

09.08.2018, 00:00
Nová hokejová firma má ambíciu nahradiť pôvodnú spoločnosť HK Poprad. Tú ťažia nevysporiadané dlhy z minulosti. Získaniu licencie preto môžu zabrániť spory s veriteľmi.

Na slovenskú hokejovú mapu sa tlačí novozaložená akciová spoločnosť Hokejový klub Poprad. Tá po novom zastreší popradský hokej od najmladších vekových kategórií až po seniorov. Pod svoje krídla totiž plánuje prevziať i tradičného účastníka hokejovej Tipsport ligy spod Tatier.

Transformácia klubu pod novú hlavičku však naráža na mantinely. Hokejová licencia, oprávňujúca tamojší hokejový klub na štart v najvyššej súťaži, totiž v minulosti spadala pod obchodnú firmu HK Poprad. Jej presun na nového držiteľa pritom od apríla tohto roka blokuje predbežné opatrenie Okresného súdu v Poprade. Vyplýva to z dokumentu, ktorý majú HN k dispozícii. Rozhodnutie sudcu Petra Komana zakazuje žalovanej spoločnosti HK Poprad „odstúpiť akejkoľvek tretej osobe licenciu pre hokejovú súťaž seniorov vydanú Slovenským zväzom ľadového hokeja až do právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej“.


O osude licencie sa rozhodne budúci týždeň
Predbežné opatrenie súvisí so sporom o vyplatenie pohľadávky za vyše 156-tisíc eur, o ktorú sa s pôvodnou hokejovou firmou súdi jeden popradský podnikateľ. Prvostupňový súd dal nateraz finančným nárokom Popradčana voči klubu za pravdu. Proti jeho verdiktu sa však HK Poprad odvolal, a preto nie je právoplatný.


Súdne ťahanice okolo dlhov však môžu skomplikovať udelenie licencie pre novú firmu Hokejový klub Poprad. Jej akcionárska štruktúra sa iba formuje a v budúcnosti ju majú tvoriť najvýznamnejší sponzori klubu. Nateraz je najväčším donorom seniorského hokeja britský podnikateľ a väčšinový majiteľ popradského akvaparku Jan Telensky. Naproti tomu jediným majiteľom spoločnosti HK Poprad, ktorá popradských hokejistov pokrývala dosiaľ, je hokejové občianske združenie. Jeho členmi sú napríklad rodičia športujúcich detí.


Na budúci týždeň sa krátko za sebou uskutočnia dve kľúčové zasadnutia – spoločnosti Pro-Hokej, ktorá riadi hokejovú extraligu, a Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja. Práve na základe odporúčaní spoločnosti Pro-Hokej následne zväz rozhoduje o udelení či neudelení práva štartu na nadchádzajúcu sezónu. Jej šéf Richard Lintner pre HN tvrdí, že riadiaci orgán Tipsport ligy hokejovým funkcionárom odporučí udeliť licenciu „pre všetky žiadajúce kluby“ a spod Tatier sa o ňu uchádza Hokejový klub Poprad, akciová spoločnosť.

Predseda predstavenstva Pro-Hokej Juraj Koval toto tvrdenie považuje za predčasné. O odporúčaniach totiž ešte len bude v utorok 14. augusta rozhodovať predstavenstvo spoločnosti, ktorej akcionármi sú tipsportligové ligové kluby. Nie je preto dopredu zrejmé, či sa tak stane v prípade všetkých klubov. Konečné slovo ale má Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý zasadne v stredu 15. augusta. Manažment Pro-Hokej pritom disponuje informáciami o aktuálnom dianí okolo popradského hokeja - vrátane žalôb zo strany veriteľov, prevodu časti hokejového klubu i predbežného opatrenia vydaného súdom.

Popradskí hokejoví funkcionári pritom žiadajú licenciu pre novú akciovku Hokejový klub Poprad. Ide teda o nástupcu spoločnosti HK Poprad, pod ktorou sa hokej v Poprade hrával ešte do uplynulej sezóny 2017/2018. „Spoločnosť HK Poprad splnila všetky podmienky na prevod licencie. S ním súhlasilo 100 percent všetkých hlasov jej členov. HK Poprad potrebuje po dlhých rokoch stagnácie a káuz dostať novú tvár, aby sa v očiach partnerov, sponzorov, rodičov, hráčov, trénerov a fanúšikov definitívne očistila od minulosti. Toto je primárny dôvod prevodu licencie na novú spoločnosť Hokejový klub Poprad,“ uvádza v stanovisku spoločnosť HK Poprad.


Sporné dlhy ostali v starej firme
Koncom júla sa pritom medzi obomi popradskými hokejovými firmami uskutočnil prevod časti podniku. Zo starej eseročky do novej akciovky tak prešli napríklad platné hráčske či trénerské kontrakty. Transakcia sa tak netýka starých záväzkov spoločnosti HK Poprad s istinou za viac ako 260-tisíc eur. Tie tak môžu ostať v prázdnej spoločnosti, ktorá nebude vykonávať žiadnu činnosť a ostane bez hokejovej licencie.

Veritelia klubu sa však o výplatu svojich pohľadávok súdia, časť z nich pritom už súdy uznali. Spory zatiaľ nie sú právoplatne uzatvorené. „V zásade ide o tri subjekty, ktoré spoločnosť žalujú. Máme indície, že všetky sporné pohľadávky sú fiktívne, umelo vykonštruované a momentálne sú predmetom vyšetrovania polície a prokuratúry,“ konštatuje v odpovedi HK Poprad. V prípade, že vyšetrovanie a súdy ich pravosť potvrdia, ich vyrovnaním sa budú v klube zaoberať, „aj keď na úkor rozvoja športu, mládeže a hokeja ako takého v meste Poprad“.

01 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 02 - Modified: 2024-03-21 18:34:32 - Feat.: - Title: Liga majstrov bude bez našich klubov. Prestížne, no nerentabilné, nie je to až také terno, tvrdí funkcionár 03 - Modified: 2024-03-06 16:04:10 - Feat.: - Title: Legendárny hokejista Kroták pre HN: Poprad sa spočiatku hľadal, tím bol rozháraný. Zabral príchod nového kouča 04 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 05 - Modified: 2023-11-01 13:37:09 - Feat.: - Title: Mal byť hlavnou hviezdou, končí však v tichosti a predčasne. Poprad opúšťa letná top posila zo zámoria
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
19. apríl 2024 05:59