Po polročnom zápase vyšiel Fiľov Eco-Invest víťazne z bitky o privatizáciu 71-percentného štátneho podielu v slovinskej vlajkovej papierni Paloma. Na úvod spolupráce dostanú Slovinci v rámci dohody od Slovákov sumu 18,2 milióna eur. Tá pôjde primárne na zlepšenie kapitálovej štruktúry podniku. Jedným z celkového počtu 702 akcionárov firmy je česko-slovenská investičná skupina Arca finančníka Pavla Krúpu. Arca Capital ovláda v najväčšom slovinskom výrobcovi hygienických potrieb približne desať percent akcií. Milióny eur od Eco-Investu najprv v Slovinsku odmietli. Paradoxne dali prednosť chudobnejšej finančnej injekcii od poľského fondu Abris, ktorá bola oproti slovenskej nižšia až o 3,2 milióna eur. Poliaci však z bitky o ovládnutie väčšinového štátneho podielu v Palome napokon vycúvali. Arca proti prijatiu ponuky vo výške 15 miliónov eur od Abrisu bojovala žalobou na súde v Maribore, ktorý v marci tohto roka vydal proti vstupu poľského fondu predbežné opatrenie. Veľkopodnikateľ a jeden z najbohatších Slovákov Milan Fiľo tak má na dosah pozíciu papierenskej jednotky v strednej a vo východnej Európe. Akvizícia ešte viac posilní Fiľovu pozíciu na trhoch bývalej Juhoslávie. Doteraz patrili v tuzemsku do portfólia Milana Fiľa napríklad celulózka SCP Mondi či papierenská skupina SHP Group, ktorá sa zaraďuje k najväčším hráčom v stredoeurópskom regióne. Holding zastrešuje v šiestich krajinách Európy osem firiem s celkovými ročnými tržbami okolo 116 miliónov eur. Práve akvizícia Palomy posunie SHP Group do pozície jednotky na trhu. Súčasným lídrom na Slovensku a v strednej Európe je totiž žilinská spoločnosť Metsa Tissue Slovakia s ročnými tržbami viac ako 120 miliónov eur. SHP ju však s Palominým ročným obratom vo výške 90 miliónov eur vysoko prevýši.TASR/Branislav Račko
StoryEditor

J&T a Fiľo súperia o hotely na Jadrane

12.02.2019, 23:00
Chorvátska vládna agentúra tender na privatizáciu hotelovej siete v Dubrovníku doposiaľ neuzatvorila. Česko-slovenskí finančníci sú stále v hre.

Napriek tomu, že v druhom kole súťaže takmer o 70-percentný štátny balík akcií v hotelovej sieti Hoteli Maestral z Dubrovníka podala najvyššiu ponuku domáca firma PND Strategija, tender nie je uzatvorený. Svoje ponuky, ktoré boli nižšie ako tá od chorvátskej spoločnosti zo Záhrebu za vyše 20 miliónov eur, prihlásila ešte česko-slovenská finančná skupina J&T cez svoju dcéru J&T IB Capital Markets a do Prahy presťahovaný investičný holding veľkopodnikateľa z Heľpy Milana Fiľa Eco-Investment.

Prečo vládna agentúra Centrum pre reštrukturalizáciu a privatizáciu štátnyc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
16. apríl 2024 17:37