Dreamstime
StoryEditor

Záujem investorov bude len o veľké a špičkové kliniky

25.02.2019, 07:15
„V posledných rokoch sa zvyšoval objem financií, ktoré sú majitelia ochotní investovať do zdravotnej starostlivosti o malé zvieratá,“ hovorí v rozhovore pre HN prezidentka Komory veterinárnych lekárov Českej Republiky Radka Vaňousová, ktorá v Tábore prevádzkuje veterinárnu kliniku Iris.

Z pohľadu trendu - míňajú majitelia domácich zvieracích miláčikov medziročne viac na zdravotnú starostlivosť o ne?

V posledných rokoch sa zvyšoval objem financií, ktoré sú majitelia ochotní investovať do zdravotnej starostlivosti o malé zvieratá. Tým, že spolužitie so zvieratami je stále tesnejšie, ľudia si viac všímajú zdravotných problémov svojich miláčikov a chcú ich riešiť. Súvisí to aj s rozvojom a možnosťami diagnostiky a terapie, ktorá je v dnešnej dobe, dá sa povedať, na úrovni humánne sféry. V každom prípade sa v ordináciách stretávame s prístupom „urobte len to najnutnejšie“ a na druhej strane „urobte prosím maximum možného“.

Prečo je pre investorov zaujímavý práve biznis s veterinárnymi klinikami?

Všeobecne je v Európe trendom investovať do veterinárneho biznisu veľkými korporáciami. Tento trend prichádza predovšetkým zo severských štátov, kde až 60 percent veterinárnych kliník je súčasťou korporácií. Avšak v Českej republike je na rozdiel od zvyšku západnej Európy veterinárna starostlivosť veľmi lacná, takže ak pôjde o veterinárny biznis, záujem bude skutočne len o veľké a špičkové pracoviská.

Sú ľudia ochotní viac míňať na svoje domáce zvieratá alebo rastie počet ľudí, ktorí sa rozhodnú chovať doma zviera, a teda logicky rastie počet potencionálnych klientov?

Nemyslím si, že by v súčasnosti rástol počet ľudí, ktorí si obstarávajú domáce zvieratá. Toto číslo je myslím stabilné, aj keď sociálne trendy vedú k chovu zvieraťa ako náhradu za deti, či nahrádzajú prípadný odchod detí z domácnosti, či všeobecne ako náhradu za kontakty s ľuďmi. Dochádza i k posunu v druhoch chovaných zvierat. Zatiaľ čo predtým prevažoval chov psov, postupne sa tento trend mení, a v súčasnosti sa chová čoraz viac mačiek, králikov a ďalších zvierat.

Určite rastú i nároky majiteľov zvieracích miláčikov na služby. Kam smerujú moderné trendy vo veterine pri starostlivosti o domácich miláčikov?

Aktuálne je medicína malých zvierat na úrovni zdravotnej starostlivosti pre ľudí. Jediným obmedzením sú finančné nároky, ktoré ale sú niektorí klienti ochotní zaplatiť.

01 - Modified: 2019-02-25 06:21:32 - Feat.: 0 - Title: Slovenský milionár ide do nového biznisu. Investoval do zvieracích kliník
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
20. apríl 2024 15:43