StoryEditor

Podnikal s prominentnými menami, teraz uteká pred väzením

07.03.2019, 23:00
Istvána Lahóa, popredného člen mafiánskej skupiny sýkorovcov, poslali súdy za mreže pre krádež kamiónov.

Od vlaňajšieho septembra pátra slovenská polícia po vysoko postavenom členovi mafiánskej skupiny sýkorovcov. Maďarský podnikateľ István Lahó, v gangu „sýkoriek“ prezývaný aj Veľký Ištván, pritom v nedávnej minulosti figuroval ako konateľ vo firmách, ktoré v tom isto čase vlastnili a ovládali známe podnikateľské mená s prepojeniami na niekdajšie bezpečnostné zložky štátu či na vrcholovú politiku.

Lahó je v súčasnosti už niekoľko mesiacov na úteku pred dlhoročným pobytom vo väzení. „Pátranie po vami uvedenej osobe v súčasnosti aj naďalej prebieha,“ potvrdzuje pre HN hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Odsúdený za krádež kamiónov
Takzvaná senecká vetva mafiánskeho gangu známeho ako sýkorovci ukradla koncom mája 2006 sedem kamiónov z areálu firmy CD-Trade. Krádež si mali objednať predstavitelia firmy Valder, pretože nevládali splácať lízing košickej spoločnosti Pema Slovakia. Od nej si totiž nákladné vozidlá prenajímali. Ku kuriozitám celého prípadu patrí skutočnosť, že sprostredkovateľom tejto zákazky pre gang „sýkoriek“ bol topoľčiansky podnikateľ Jozef Mišenka. Mišenku však v júli 2010 zavraždili. Nákladiaky neskôr skupina zločincov aj s pomocou takzvaných bielych koní speňažila a peniaze si rozdelila. Súdny znalec škodu vyčíslil na takmer jeden milión eur.

Polícia a detektívna kancelária, ktorú si najala lízingovka z Košíc, niektoré vozidlá zaistili. Kamióny mali falošné evidenčné čísla i zmenené čísla karosérií. Redakcia disponuje rozsudkom Špecializovaného trestného súdu v anonymizovanej forme. Zo zistení HN vyplýva, že jedným z odsúdených za obzvlášť závažný zločin krádeže kamiónov je práve István Lahó. Podľa informácií HN je odsúdený „na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 12 rokov a zaraďuje na výkon trestu odňatia slobody do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia“.

Bališov človek
Okrem toh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 14:58:49 - Feat.: - Title: Najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade doživotne odsúdeného bossa sýkorovcov 02 - Modified: 2024-03-10 16:54:24 - Feat.: - Title: Najvyšší súd by mal rozhodovať o dovolaní na doživotie odsúdeného bosa sýkorovcov Róberta Lališa 03 - Modified: 2022-01-02 12:06:58 - Feat.: - Title: Zomrel krstný otec galícijskej mafie: Najstarší a najznámejší drogový boss Španielska je už na druhom svete 04 - Modified: 2020-02-03 11:41:05 - Feat.: - Title: Boss skupiny sýkorovcov Borbély požiadal o podmienečné prepustenie na slobodu 05 - Modified: 2018-02-20 13:07:11 - Feat.: - Title: Bývalého člena gangu sýkorovcov, prezývaného Rybička, odsúdili na 20 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
20. apríl 2024 07:38