StoryEditor

Úrad práce vám ušetrí peniaze

18.05.2009, 00:00
Prihláste sa do evidencie nezamestnaných. Dostanete dávky a štát za vás zaplatí odvody.

Keď pre krízu dostanete výpoveď, neotáľajte a hneď choďte na úrad práce. Ak vám tu nepomôžu nájsť nové zamestnanie, aspoň za vás štát zaplatí zdravotné poistenie. So stratou zamestnávateľa ste totiž prišli aj o platcu poistného a ak sa neprihlásite do evidencie nezamestnaných na úrade práce, zdravotné poistenie si budete platiť sami. Stratu práce a zmenu platcu poistného musíte nahlásiť do ôsmich dní zdravotnej poisťovni, inak vám Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže uložiť pokutu 331 eur.

V čom vám môže pomôcť úrad práce

Výhody zaradenia v evidencii
- štát za vás platí zdravotné poistenie
- po splnení podmienok máte nárok na nezamestnaneckú dávku
- úrad vám môže pomôcť pri hľadaní nového zamestnania
- po troch mesiacoch v evidencii môžete dostať príspevok na SZČO
- úrad práce vám poskytne odborné poradenstvo
- úrad práce vám sprostredkuje rekvalifikačné kurzy
Podmienky vzniku nároku na podporu
- platiť si za obdobie posledných štyroch rokov aspoň tri roky poistenie v nezamestnanosti
- pri pracovnom pomere na dobu určitú platiť si za obdobie posledných štyroch rokov aspoň dva roky poistenie v nezamestnanosti
Nárok na podporu
Prihlásením sa do evidencie nezamestnaných na úrade práce môžete získať nezamestnaneckú dávku. Musíte však spĺňať podmienky. Za posledné štyri roky ste si museli aspoň tri roky platiť poistenie v nezamestnanosti, ktoré je súčasťou odvodov do Sociálnej poisťovne. Ak ste ho vy alebo váš zamestnávateľ zaplatili, máte nárok poberať nezamestnaneckú dávku vo výške 50 percent denného vymeriavacieho základu počas pol roka. V prípade, že ste pracovali na dobu určitú, tak stačí, aby ste si počas posledných štyroch rokov platili poistné dva roky, no dávky v nezamestnanosti budete poberať len štyri mesiace.

Dávku v nezamestnanosti vypláca Sociálna poisťovňa. Na to, aby ste o ňu požiadali, stačí navštíviť úrad práce. "Nárok na dávku v nezamestnanosti si poistenec uplatňuje na základe písomnej žiadosti, za ktorú sa považuje rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie vydané príslušným úradom práce. Žiadosť a doklady potrebné na posúdenie nároku na dávku v nezamestnanosti môže uchádzač o zamestnanie predložiť aj na úrade práce, prostredníctvom ktorého budú spolu so žiadosťou o dávku v nezamestnanosti doručené Sociálnej poisťovni,“ píše sa v oficiálnych informáciách na stránke poisťovne.

Kde nájdete prácu
Úrad práce vám môže pomôcť pri hľadaní nového zamestnania, poskytne vám tiež odborné poradenstvo a sprostredkuje rekvalifikačné kurzy. Nemali by ste sa však spoliehať na to, že úrad práce vám určite nájde nové miesto. "Všetko záleží na uchádzačových predstavách o hľadanej práci. Pokiaľ hľadá prácu vyžadujúcu nižšiu kvalifikáciu v mieste svojho bydliska, oplatí sa mu sledovať ponuky na úradoch práce. Pokiaľ však hľadá pracovné ponuky z rôznych oblastí mimo svojho bydliska, prípadne zo zahraničia, je vhodnejšie hľadať tieto ponuky na internete, ktorý prináša oveľa viac informácii a možností,“ hovorí Lucia Burianová z portálu profesia.sk.

Ak sa reálne chcete zamestnať, mali by ste prehodnotiť svoje nároky. Podľa Petra Zemana z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny býva najčastejšou chybou uchádzača o zamestnanie, že má víziu ideálnej pracovnej pozície a platových podmienok. Ak sa tejto predstavy nechce vzdať, vyhovujúcu prácu nájde len ťažko. "Uchádzači o zamestnanie, ktorí sú dlhšie v evidencii a nechcú upustiť od svojich predstáv o zamestnaní, často strácajú pracovné návyky, prestávajú sa orientovať na trhu práce, strácajú profesionálne zručnosti a odbornú kvalifikáciu, už nerastú. Uchádzač by mal využiť čas evidencie na úrade práce na rozšírenie svojich vedomostí, premyslenie si svojej pracovnej stratégie, v rámci svojich možností by sa mal vzdelávať, rekvalifikovať, udržiavať neustály kontakt s trhom práce a svojím okolím a predovšetkým, mal by prijať aspoň na prechodný čas prácu i keď menej platenú a nie vo svojom odbore,“ tvrdí Zeman.

Prečítajte si aj:
Hľadáte prácu? Dajte o sebe vedieť

Prišli ste o prácu alebo túžite po zmene? Dajte o sebe vedieť. Jednou z možností ako to urobiť, je zverejnenie vášho životopisu na internetovom pracovnom portáli. „Internet sa stáva čoraz rozšírenejším prostriedkom pri hľadaní nových zamestnancov a tak čoraz väčší počet spoločností začína používať tento výhodný spôsob hľadania,“ vysvetľuje Lucia Burianová z pracovného portálu profesia.sk.

Celý článok >>

Krízová poradňa

Pracujem ako murár. Zamestnávateľ nás núti, aby sme namiesto pracovnej zmluvy pracovali ako živnostníci. Má na to právo?

Celý článok >>

V čase krízy sme sa znovu „narodili“

Každá kríza je vlastne príležitosťou. Je to test schopnosti pre spoločnosti včas zareagovať a prispôsobiť sa. Zmena sa deje okolo nás neustále, len v čase krízy si tú zmenu uvedomujeme všetci oveľa viac.

Celý článok >>

ANKETA: Obmedzili ste už pre krízu svoje výdavky?

Richard Sulík, ekonóm a predseda strany SaS
Nie. Žijem normálne, nemyslím si, že môj životný štýl je natoľko náročný, aby som musel obmedzovať svoje výdavky.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Brazílii povstali noví revolucionári 02 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nekrológ od mŕtveho 03 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opis pod grafy na strane 04 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trhy nedôverujú forintu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/ako-zvladnut-krizu, menuAlias = ako-zvladnut-krizu, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 18:14