StoryEditor

Napísali o... Matejovi Mináčovi

11.08.2006, 00:00

Je filmár, pochádza zo Slovenska, žije v Prahe, ale hovorí, že je na ceste do Kanady. Vyzerá trochu ako Woody Allen a chce nakrúcať komédie v jeho štýle. Zatiaľ sa však Matej Mináč preslávil dokumentom Sila ľudskosti, za ktorý dostal ako doteraz jediný česko-slovenský filmár prestížnu cenu EMMY. (Michal Komárek, Reflex)

Slovenský režisér Matej Mináč získal v noci navčera v New Yorku prestížnu cenu International Emmy Award v kategórii dokumentárnych filmov za snímku Sila ľudskosti -- Nicholas Winton. Príbeh o odvahe a tvrdohlavosti jedného muža, ktorý zachránil pred istou smrťou 669 českých a slovenských detí, zvíťazil v konkurencii najlepších televíznych diel z celého sveta. (TASR)

Mináčov dokument má úspech i štyri roky po svojom vzniku. Vtedy vyhral medzinárodnú televíznu cenu Emmy ako najlepší neamerický dokument, dnes je nominovaný znovu za upravenú americkú verziu. A súbežne už vzniká jeho pokračovanie. (Mladá Fronta Dnes)

Rovnako ďalší Mináčov film, hraný film Všichni moji blízcí, bol doma aj v zahraničí prijatí veľmi priaznivo.
A predsa sa takmer filmárom nestal, maminka z neho chcela mať čašníka alebo hoteliera.
Ako fotografka sa totiž roky pohybuje vo filmovom prostredí, dobre ho pozná "zvnútra" a považuje
toto remeslo za náročné a rizikové. Syn sa však čašníkom nevyučil, detstvo v umeleckej rodine --
otec televízny dramaturg, strýko známy spisovateľ -- ho nasmerovalo inam: k filmovej réžii. (Týdenník
Rozhlas)


menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 15:18