StoryEditor

Akcie v znamení čakania na Fed

03.07.2006, 00:00

Vo štvrtok sa trhy konečne dočkali. Americká centrálna banka (Fed) zdvihla úrokové sadzby na 5,25 percenta, ako sa očakávalo, čo by zvyčajne znamenalo následný pokles akciových trhov. Ceny akcií však vyleteli nahor, pretože z komentára banky si obchodníci vyvodili, že na ďalšom zasadnutí v auguste by už konečne mohla nasledovať pauza vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Všetko bude naďalej závisieť od zverejňovaných makroekonomických dát, najmä o vývoji HDP a inflácie. Hlavné americké akciové indexy narástli, DJIA získal 1,5 percenta a S&P 500 2,4 percenta. Technologický index Nasdaq Composite si pripísal za týždeň dokonca 2,5 percenta a ostal tak posledným indexom, ktorý je od začiatku roka ešte stále v červených číslach. Keď sa cyklus zvyšovania úrokových sadzieb končí, najlepšie sa darí spoločnostiam s nízkou kapitalizáciou. Pozornosť trhov sa pomaly otáča na podnikovú sféru, v piatok sa skončil druhý kvartál, a tak sa už o pár dní začína sezóna zverejňovania hospodárskych výsledkov.
Pozitívny vývoj z Ameriky sa koncom týždňa presunul aj na akciové trhy starého kontinentu. Nemecký DAX vzrástol o 2,77 percenta, londýnsky FTSE 100 takmer o 2,5 a francúzsky CAC 40 si pripísal dokonca viac ako 3 percentá. Svetový šampionát vo futbale v Nemecku vplýva aj na akciové trhy. Nezamestnanosť v Nemecku pod jeho vplyvom klesla na 10,9 percenta a spotrebiteľská dôvera vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných päť rokov, čo naznačuje ochotu domácností utrácať.
Japonský trh zakončil týždeň v zelených číslach. Po poklese indexu Nikkei 225 až pod úroveň 14 900 bodov sa v piatok spamätal a narástol nad 15 500 s týždenným ziskom viac ako 2,5 percenta. Trhom pomohli aj hlasy požadujúce, aby Bank of Japan ešte ponechala nulové úrokové sadzby na podporu ekonomiky a pred ich prípadným zvýšením nech sa uistí, že obdobie deflácie sa už skončilo. Inflácia v máji vzrástla o 0,6 percenta, a to je už siedmy mesiac za sebou, keď v Japonsku došlo k rastu spotrebiteľských cien. Výraznejším ziskom akciových trhov však bráni obnovený rastúci trend komodít a stále neukončený škandál Fukuiho, ktorý odmieta dobrovoľnú rezignáciu z postu prezidenta japonskej centrálnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 18:47