StoryEditor

Stredoeurópske akcie sklamali

13.02.2007, 23:00
Podielové fondy V posledných týždňoch sa nálada na amerických akciových trhoch strieda ako na hojdačke a rovnako tomu bolo aj počas minulého týždňa, keď sa trhy po uspokojujúcom raste obrátili opäť do červených čísel.

Podielové fondy V posledných týždňoch sa nálada na amerických akciových trhoch strieda ako na hojdačke a rovnako tomu bolo aj počas minulého týždňa, keď sa trhy po uspokojujúcom raste obrátili opäť do červených čísel a znehodnotili sa v priemere o 0,7 percenta. Začiatok týždňa však priniesol skôr rastové pokusy, ktoré povzbudil napríklad index podnikateľského výhľadu či silná produktivita práce. Čo však akcie výrazne poškodilo, bolo piatkové obchodovanie, počas ktorého trh zmazal všetky zisky a prepadol sa do mínusu. Stál za tým nie príliš povzbudzujúci komentár centrálnej banky, ktorá opätovne upozornila na inflačné riziká. K tomu sa navyše pridala aj cena ropy, ktorá prekonala hranicu 60 dolárov za barel (159 litrov). Z hľadiska podielových fondov amerických akcií sa k slabému vývoju trhov pripočítal aj rast slovenskej koruny oproti doláru, čo sa nakoniec prejavilo v ich 0,6-percentnej týždennej strate.
Západoeurópske burzové parkety nepodľahli zlej nálade a dokázali pokračovať v kladnom vývoji. Ich zisky sa pohybovali len v okolí 0,3 percenta. Výnimkou bol britský trh. Ten sa zhodnotil o 1,1 percenta, za čím stálo aj rozhodnutie centrálnej banky o ponechaní základnej sadzby 5,25 percenta. S poklesom produkcie malo minulý mesiac problém aj Nemecko, a to napriek pôvodnému predpokladu rastu o pol percenta. V tomto smere sa však, naopak, darilo Francúzsku, kde produkcia už štyri mesiace rastie, takže relatívne vysoké úrokové sadzby si zatiaľ v tejto ekonomike svoju daň nevybrali. Podielové fondy zamerané na akcie západnej Európy z mierneho zisku trhov ťažiť nedokázali. Poškodil ich kurzový vývoj a znehodnotili sa preto v priemere o 0,6 percenta.
Koniec týždňa nebol nepriaznivý len pre svetové burzy, ale aj pre stredoeurópsky trh, ktorý sa prepadol do červených čísel. To, samozrejme, zasiahlo aj výkonnosť podielových fondov akcií tohto regiónu, z týždenného hľadiska si odpísali 1,5 percenta.
Trh amerických štátnych dlhopisov si minulý týždeň polepšil, čomu pomohla napríklad aj úspešná aukcia tridsaťročných dlhopisov či pomalý rast miezd v štvrtom kvartáli. Časť ziskov počas piatka dlhopisy vrátili pod tlakom komentára z centrálnej banky, výnosová krivka sa teda skončila s posunom nadol o päť bázických bodov. Tento vývoj ovplyvnil aj dlhý koniec európskej výnosovej krivky, jej krátky koniec však mierne stúpol. Skupina dolárových dlhopisových fondov na týždennej báze stratila 0,3 percenta, eurové dlhopisové fondy si odpísali jedno percento. Naplno sa pri týždennom hospodárení týchto skupín prejavil nepriaznivý kurzový vývoj.
Minulý týždeň si slovenská koruna polepšila oproti euru o dvadsať halierov, čo je 0,6 percenta, a skončila obchodovanie na hladine 34,60 SKK/EUR.
Aukcia nových štátnych dlhopisov mierne podporila dlhopisový trh, ktorý ostal opatrný, takže výnosová krivka v konečnom dôsledku klesla len o dva bázické body. Korunové dlhopisové fondy majú preto za sebou slabší týždeň, počas ktorého si pripísali v priemere len necelého 0,1 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 13:42