StoryEditor

Štát chce sprísniť podmienky pri hypoúveroch

31.07.2003, 00:00
Štátnu podporu k hypotekárnym úverom by mali dostať len občania s príjmom do výšky 3,5-násobku minimálnej mzdy. Navrhuje to ministerstvo výstavby v aktualizácii koncepcie rozvoja bytovej výstavby. Podľa nich totiž úroky pri hypotekárnych úveroch od začiatku poskytovania hypoték výrazne klesli, čím sa úvery stali prístupnejšie pre širší okruh občanov.

Zároveň sa obmedzeniami zaručí, že nárok na štátny rozpočet nepresiahne ročne jednu miliardu korún. Materiál je v pripomienkovom konaní a podľa ministerstva výstavby by sa mali zmeny zapracovať do novely zákona o bankách, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť od budúceho roka.
Ministerstvo financií však považuje takého riešenie za nesystémové. "O predkladanom materiáli budeme ešte diskutovať. Orientovanie podpory v oblasti hypotekárneho bankovníctva na ´sociálne slabších ľudí´ však považujeme z hľadiska charakteru produktu - hypotekárneho úveru, poskytovaného komerčnými bankami, za nevhodné," uviedol hovorca ministra financií Peter Papanek. Podľa jeho slov pozitívny efekt na štátny rozpočet bude mať už platná novela zákona o bankách, ktorou sa zrušila fixácia štátneho príspevku. Ministerstvo financií sa nebráni ani ďalším kritériám pri udeľovaní štátnej podpory. "Preferujeme však systémové riešenie. V spolupráci s ďalšími zainteresovanými stranami pripravujeme mechanizmus výpočtu štátneho príspevku, ktorý by zohľadňoval vývoj finančného trhu. Predišlo by sa tým každoročnej diskusii o výške bonifikácie," dodal Papánek.
Pri súčasnej výške minimálnej mzdy by podľa návrhu ministerstva výstavby napríklad slobodný a bezdetný človek mal nárok na štátny príspevok len s príjmom do výšky približne 14 300 korún. Bez dodatočného zabezpečenia by takýto žiadateľ mal len malú šancu získať v banke hypotéku, alebo len hypotéku v nižšej sume a s dlhou lehotou splácania. Prakticky to znamená, že by dostal od banky aj horšie hodnotenie, teda hypotéku s vyšším úrokom. "Pre banku je dôležité, či je takýto človek schopný úver splácať a či má banka istotu, že napríklad nepríde o prácu," uviedla Silvia Nosálová, hovorkyňa Všeobecnej úverovej banky.
Ministerstvo ďalej navrhuje, aby sa pri udeľovaní štátnej bonifikácie okrem príjmu žiadateľa prihliadalo tiež na plochu podporovaného bytu, ako aj cenu celkovej investície. Podlahová plocha bytu by podľa ministerstva výstavby nemala presiahnuť 90 štvorcových metrov a plocha bytových a nebytových priestorov rodinného domu 140 štvorcových metrov. Zároveň by štát mal podporovať len kúpu alebo výstavbu takého obydlia, ktorého obstarávacie náklady nepresahujú 2,5 milióna korún. Podľa súčasného zákona štát podporuje hypotéky do výšky 2,5 milióna korún. Celková investovaná suma však môže byť aj vyššia.
Podľa hovorcu Tatra banky Romana Začku by takého opatrenia, najmä rozdiel pri prisudzovaní štátneho príspevku podmieneného výškou zárobku, mohol dočasne obmedziť záujem o hypotekárne úvery. "Avšak z dlhodobého hľadiska by to trend narastania záujmu o hypotekárne úvery podľa nášho názoru neovplyvnilo," dodal. Z praktického hľadiska by bolo podľa neho problematické odkontrolovať výšku príjmu žiadateľa, na základe ktorého by mu banka priznala alebo nepriznala štátny príspevok. "Je ťažké zodpovedne dokladovať, že žiadateľ pred bankou nezatajil časť svojich príjmov," dodal Začka.
Štátnu prémiu v stavebnom sporení by podľa ministerstva výstavby mal naďalej dostávať každý. Výška prémie by sa však podľa návrhu mala znížiť na 1 000, respektíve 1 500 korún ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 22:58