StoryEditor

Špekulanti mávajú cenou platiny

23.11.2006, 23:00
Na komoditných trhoch je v týchto dňoch nezvyčajne rušno, najviac sa však toho deje s platinou. V utorok sa cena tohto kovu vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 20 rokov, aby hneď deň nato prudko padla.

Na komoditných trhoch je v týchto dňoch nezvyčajne rušno, najviac sa však toho deje s platinou. V utorok sa cena tohto kovu vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 20 rokov, aby hneď deň nato prudko padla. Divokú jazdu bribrzdil až včerajší štátny sviatok Deň vďakyvzdania v Spojených štátoch, pre ktorí sa na amerických trhoch neobchodovalo. Pod výrazné výkyvy cien sa podpísali predovšetkým špekulácie o vytvorení špeciálneho fondu zameraného výhradne na platinu. "Ide o takzvaný ETF fond (exchange-traded fund). Ten obchoduje reálne s danou komoditou, a tým umožňuje svojim klientom nakupovať a predávať komodity bez toho, aby ich museli fyzicky vlastniť. Vznik ETF fondu väčšinou predchádza prudkému nárastu ceny danej komodity, ako sa to stalo aj v prípade zlata a striebra," vysvetľuje analytik Fimex Capital Marcel Vlna. Momentálne je pre drobných investorov platina nedostupná a takýto fond je cestou, ako do perspektívnej komodity investovať.
Ponuka nestačí
Za posledný mesiac cena kovu stúpla o viac ako 30 percent. Nahor ju tlačia aj obavy z nedostatku tejto komodity. Záporná bilancia jej zásob trvá už osem rokov. "Ani očakávaná rekordná ponuka v tomto roku na úrovni siedmich miliónov uncí nedokáže pokryť dopyt. Veľký záujem o platinu je v elektronickom priemysle, klenotníctve a používa sa aj na výrobu katalyzátorov do áut," dodáva Vlna. Pomáha totiž čistiť škodlivé plyny z výfukov. Využíva sa tiež pri výrobe ekologických palivových článkov, ale aj počítačových harddiskov a prenosných prehrávačov. Záujem o platinu rastie v posledných rokoch tiež medzi investormi. Tí ju vyhľadávajú ako alternatívu k akciám a dlhopisom. Rovnako ako pri ostatných drahých kovoch sa jej cena vyvíja opačným smerom ako kurz dolára.
Cenu môžu rásť ďalej
"Prudké výkyvy sú výsledkom toho, že trh s platinou je relatívne malý," povedal pre agentúru Reuters Hisaaki Tasaka, analytik spoločnosti Ace Koeki. Otázne je, či momentálny pohyb je iba dočasný, alebo možno očakávať dlhodobejší trend jedným smerom. Podľa Wolfganga Wrzesnioka-Rossabacha z firmy Heraeus Metallhandels vznik ETF fondu by mohol zvýšiť ceny platiny o päť až pätnásť percent. Fakt, že fond bude skupovať platinu, sa môže podpísať pod jej ešte väčší nedostatok, čo sa následne premietne vo vyšších cenách. Štěpán Pírko zo spoločnosti Colosseum očakáva ešte výraznejší rast cien. "Dlhodobo vidíme ako reálny ďalší silný rast ceny, určite v desiatkach percent," myslí si. Argumentuje najmä silným dopytom z automobilového priemyslu, ktorý súvisí so zavádzaním prísnejších emisných limitov v krajinách ako Čína. Záujem o platinu majú aj klenotníci. V tomto smere putuje väčšina drahých kovov do Číny a Indie, ktorých rast životnej úrovne zvyšuje dopyt po šperkoch. "Silný vplyv bude určite aj zo strany dolára, ktorého oslabenie zvyšuje ceny drahých kovov," dodáva Pírko. Rast cien platiny môže so sebou potiahnuť aj zlato, striebro či paládium, ktoré sa vyvíjajú rovnako ako platina. "Paládium sa používa ako náhrada v automobilovom priemysle, zlato v šperkárstve a striebro v priemysle," dopĺňa Pírko.
Dopyt naštartoval automobilový priemysel
Zvýšený záujem o platinu je záležitosťou posledných 5 - 6 rokov. Na konci 90. rokov sa platina začala vo veľkom využívať v automobilovom priemysle kvôli sprísňovaniu emisných limitov. Rast dopytu prišiel aj z elektronického a elektrotechnického priemyslu v súvislosti s rozvojom informačných a telekomunikačných technológií. Tomuto tempu sa ponuka nedokázala prispôsobiť a ceny vzrástli z 350 - 450 dolárov na súčasných vyše 1 100 dolárov za trojskú uncu. V roku 2001 vzostup cien dočasne zastavilo prasknutie technologickej bubliny, ktorá vyvolala ekonomický útlm v Spojených štátoch aj vo svete, čo sa premietlo v nižšom dopyte po komoditách.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 12:46