StoryEditor

Inflačné kritérium. Tesne vedľa

17.08.2007, 00:00
Rast cien na Slovensku sa podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien (HICP) v júli spomalil. Oproti predchádzajúcemu roku stúpli iba o 1,2 percenta.

Výrazný pokles však stále nestačil na to, aby Slovensko splnilo inflačné kritérium na prijatie eura. Podmienka vstupu do eurozóny nám pritom zatiaľ ušla iba o pár stotín percenta.

Sezóna a výpredaje
Vývoj harmonizovanej inflácie bol mierne lepší, ako očakávali analytici. Výsledok však podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej nebol prekvapujúci. "Už v národnej inflácii totiž klesli ceny potravín viac než sa očakávalo, čo sa prejavilo aj v HICP, kde majú potraviny navyše vyššiu váhu," vysvetľuje Valachyová. Ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli podľa harmonizovaného indexu oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,3 percenta. Okrem potravín mal podľa analytika VÚB Banky Martina Lenka na priaznivý vývoj inflácie vplyv aj pokles cien oblečenia, a to vďaka sezónnosti a letných výpredajov.

Kritérium na dohľad
Harmonizovaná inflácia sa používa na hodnotenie inflačného kritéria na vstup do eurozóny. Napriek poklesu cien však Slovensko stále kritérium neplní. Na jeho splnenie nesmie 12-mesačný priemer inflácie, meranej podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien, presiahnuť priemer troch krajín únie s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability o viac ako 1,5 percenta. Priemerná harmonizovaná inflácia na Slovensku za posledných 12 mesiacov dosiahla 2,7 percenta. "Kritérium sme nesplnili len veľmi tesne, referenčná hladina inflačného kritéria bola 2,63 percenta, čiže od splnenia nás delilo iba sedem stotín percenta," konštatuje Lenko. "Momentálne sú krajiny únie s najnižšou priemernou infláciou za posledných 12 mesiacov Malta, Fínsko a Francúzsko," hovorí analytik ING Bank Eduard Hagara. Podľa analytikov by sme podmienku cenovej stability mohli spĺňať už v najbližšom období. "Očakávame, že Slovensko by mohlo začať plniť inflačné kritérium už od budúceho mesiaca," konštatuje analytik ČSOB Marek Gabriš. Priemernú harmonizovanú infláciu za august odhaduje Martin Lenko na 2,4 percenta.

Máme čas
Na úspešné splnenie kritéria má však Slovensko stále dostatok času. "Termín posudzovania maastrichtských kritérií bude pravdepodobne v apríli 2008. Dvanásťmesačný priemer rastu HICP Slovenska by teda pri posudzovaní mal vychádzať z údajov za mesiace apríl 2007 až marec 2008," konštatuje Lenko. Podľa analytikov by Slovensko v tomto období s plnením kritéria už nemalo mať problém, aj keď inflácia pravdepodobne ešte vzrastie.
"Je možné, že v júli sme videli inflačné dno. V najbližších mesiacoch čakáme mierne rastúcu hodnotu HICP a jej následný pokles v posledných dvoch mesiacoch roka," predpokladá Gabriš. Valachyová predpokladá, že priemerná inflácia za hodnotené obdobie by mala dosiahnuť 1,7 percenta, pričom hodnotiace kritérium odhaduje na 2,5 percenta.

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 12:51