StoryEditor

Nová Európa je atraktívny región

16.06.2003, 00:00

Nová Európa, teda krajiny strednej a východnej Európy vstupujúce do Európskej únie (EÚ), ako aj tie, ktoré už dosiahli značný pokrok v začleňovaní sa do nej, predstavuje na poli bankovníctva atraktívny región. Vyplýva to z analýzy Bankovníctvo v novej Európe 2003, ktorú prezentoval generálny riaditeľ UniBanky Jozef Barta.
Aj napriek tomu, že v ostatných rokoch nastal výrazný pokrok a posilnila sa stabilita trhu, rizikom zostáva, či bude pokračovať konvergencia s EÚ a či príde k zlepšeniu v právnom, regulačnom a podnikateľskom prostredí. Dôležitá bude tiež väčšia disciplína z hľadiska verejných financií, dlhu a zámerov v oblasti inflácie. "Za najväčšie riziko v budúcnosti považujem nielen pre bankový sektor, ale aj celé hospodárstvo, súdnictvo a korupciu," uviedol J. Barta. Na druhej strane však možno očakávať zmenšovanie zaostávania hrubého domáceho produktu (HDP) pôsobením priamych zahraničných investícií, vnútorného dopytu, vývozu a prostriedkov zo štrukturálnych fondov. Skúsenosti z rozšírenia Európskej únie v minulosti hovoria, že na dobehnutie zaostávania treba desaťročia hospodárskeho rastu tempom, ktoré v priemere prevyšuje štandardy EÚ.
"Z hľadiska bánk, proces zbližovania HDP dopĺňa zjavne nedostatočná penetrácia bankových služieb," povedal Barta. Napríklad na jeden milión obyvateľov EÚ pripadá 1,28 milióna kariet, ale v krajinách novej Európy (NE) je to len 349-tisíc. Pravdepodobne dôležitejší ukazovateľ je pomer úverov plus vkladov na celkovom HDP krajiny. V EÚ tento pomer predstavuje 224 percent. V krajinách NE je to len 66 percent. V nasledujúcich rokoch sa predpokladá, že bankové aktíva vo vzťahu k HDP sa budú v krajinách novej Európy zvyšovať o 9,5 percenta ročne a najmä úverová aktivita bude intenzívne dopĺňať hospodársky rast. V minulom roku pomer bankových aktív k HDP bol v krajinách NE iba 68 percent oproti 270 percentám v Európskej únii.
Tieto krajiny disponujú obrovským trhom, ktorého tempo rastu je podstatne vyššie ako priemer v EÚ. Analytici UniCredito Italiano predpokladajú, že v nasledujúcich štyroch rokoch nominálny HDP v novej Európe vzrastie o 37 percent. Retailový trh ešte nie je podľa Bartu dostatočné rozvinutý, a preto penetrácia bankovníctva (bankové aktíva) by mali v danom období rásť o 44 percent.
"Rentabilita aktív bola v minulom roku aj napriek vyšším nákladom na riziká a napriek rozdielom v jednotlivých krajinách dvojnásobne vyššia ako priemer EÚ," uvádza sa v analýze. Aj z tohto dôvodu možno očakávať výrazný konkurenčný boj o niekoľko zvyšných významných bánk v regióne. Väčšina bankových aktív sa v dôsledku rýchleho a účinného procesu reštrukturalizácie ocitla v súkromnom vlastníctve, pričom medzinárodné skupiny kontrolujú približne 60 percent bankových aktív.
Barta nesúhlasí so zladením výšky poistenia vkladov s normami EÚ na 20 000 eur. "V niektorých prípadoch systémy ochrany vkladov pôsobia výrazne deformujúco a táto suma sa pri porovnaní s makroekonomickými údajmi jednotlivých krajín novej Európy zdá priveľká, pretože priemerná výška HDP na osobu predstavuje len približne 23 percent priemeru EÚ," upozornil J. Barta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 22:47