StoryEditor

Koruna čiastočne vytrhla fondy z letnej letargie

22.09.2004, 00:00
Výkonnosť korunových fondov potvrdzuje, že domáce trhy sa postupne dostávajú z dovolenkovej letargie, aj keď k prevratným zmenám zatiaľ nedošlo. Dianie rozvírilo posilnenie koruny pod úroveň 40 SKK/EUR po viac ako mesiaci, ktoré podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej Vladimíra Ravingera súviselo s regionálnym nákupným sentimentom.

Výkonnosť korunových fondov potvrdzuje, že domáce trhy sa postupne dostávajú z dovolenkovej letargie, aj keď k prevratným zmenám zatiaľ nedošlo. Dianie rozvírilo posilnenie koruny pod úroveň 40 SKK/EUR po viac ako mesiaci, ktoré podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej Vladimíra Ravingera súviselo s regionálnym nákupným sentimentom. "Dlhopisová výnosová krivka s výnimkou najkratších splatností klesla o niekoľko bázických bodov a index štátnych dlhopisov SDX sa posilnil o 0,11 percenta. Zhodnocovanie koruny zatiaľ nie je pre Národnú banku Slovenska problémom. Preto zrejme nebude musieť počas budúceho týždňa zakročiť znížením kľúčových sadzieb. Napriek tomu tu určité riziko existuje, predovšetkým v prípade veľkého špekulatívneho dopytu," analyzuje Ravinger.
Aj podľa Marka Prokopca, portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu, sa pod pozitívne výsledky korunových aktív podpísalo najmä posilnenie koruny, ktoré sa v našich podmienkach okamžite spája s budúcim znižovaním sadzieb. "Ďalším dôležitým faktorom bolo pozitívne hodnotenie prebiehajúceho reformného procesu na Slovensku zo strany Svetovej banky, ako aj rozhodnutie privatizačnej komisie v privatizácii časti Slovenských elektrární, ktorá za najlepšiu označila ponuku talianskej spoločnosti Enel," dodáva Prokopec.
V najbližšom období možno podľa slov Romana Gudernu, portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, očakávať, že sa koruna bude obchodovať v pásme 39,90 až 40 SKK/EUR. Preto aj on predpokladá, že budúcotýždňové zasadnutie Bankovej rady NBS neprinesie zmenu úrokových sadzieb. "Dlhopisový trh v uplynulom týždni obohatila aj štvrtá tranža pätnásťročných dlhopisov. S touto emisiou sa pomerne živo obchodovalo aj na sekundárnom trhu, čo viedlo k poklesu výnosu pri tejto splatnosti o desatinu percenta oproti primárnej akcii až na 5,2 percenta. Ostatné splatnosti výnosovej krivky zostali bez výraznejšej zmeny," opisuje Guderna.
Akciové fondy v priebehu minulého týždňa ovplyvnili predovšetkým americké ekonomické čísla a podnikové správy. Hlavnou témou investorov je v súčasnosti podľa Prokopca otázka zotrvania ekonomického rastu USA a vývoj ziskovosti podnikov, pri ktorom sa v treťom štvrťroku predpovedá medziročný vzostup zhruba o 15 percent. "Po slabších ekonomických číslach z konca druhého štvrťroka čakajú trhy na jasné potvrdenie stability americkej ekonomiky. Veľmi dôležitý je aj vývoj cien ropy, ktorý môže výrazne prehovoriť do budúceho ekonomického rastu. Mierny pokles ceny uvedenej komodity v porovnaní s augustovými historickými maximami bol pre trhy povzbudzujúci, no cena ropy sa naďalej udržuje na relatívne vysokej úrovni," hovorí Prokopec.
Údaje z makroekonomiky USA však príliš nenadchli. Deficit amerického bežného účtu dosiahol v druhom štvrťroku nové maximum na úroveň 5,7 percenta HDP, resp. 166,2 miliardy dolárov. Nepríjemným prekvapením podľa Gudernu boli aj zverejnené maloobchodné tržby za august, ktoré klesli o 0,3 percenta, pričom trh očakával pokles okolo desatiny percenta. To oslabilo dolár dočasne až na úroveň 1,2290 USD/EUR. "Vzhľadom na očakávané zvýšenie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou v tomto týždni sa však americká mena v druhej polovici minulého týždňa oproti euru posilnila a v piatok uzatvárala na úrovni 1,2156 USD/EUR. Pomohol jej aj Empire Manufacturing index, ktorý prekvapivo vzrástol zo 14,22 bodu na 28,34, pričom očakávania boli okolo hodnoty 20 bodov," vysvetľuje Guderna.
Slabšie údaje z makroekonomiky USA podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Jána Švača pomohli americkým vládnym dlhopisom. Rast ich cien podporil najmä prejav guvernérky Fedu Susan Biesovej, podľa ktorej centrálna banka nie je po sérii menej uspokojivých makroekonomických dát nútená pristúpiť k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Napriek tomu väčšina analytikov aj investorov nemenila očakávania zvýšenia sadzieb o 0,25 percenta na 1,75 percenta už na jej utorkovom tohtotýždňovom zasadnutí. "Výberom ziskov po piatkovom predbežnom údaji Michiganskej univerzity o spotrebiteľskej dôvere sa začali špekulácie na trhu, koľkokrát ešte v tomto roku Fed bude zvyšovať kľúčové sadzby. Spotrebiteľský sentiment v septembri nad úrovňou 95 bodov však potvrdil, že americká ekonomika nepoľavila vo svojom raste v takom rozsahu, ako predpokladali niektorí obchodníci," dodáva Švač.

Najvýkonnejšie fondy k 17.9.2004 - ročná výkonnosť v SKK
Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%)
Fondy peňažného trhu
VÚBAM - Peňažný korunový fond SKK

5,06

TAM - Korunový peňažný SKK

5,03

KBC - Multi Cash CSOB SKK SKK

4,82

Dlhopisové fondy
CI - Global Bond (výnosový) EUR

8,18

IaD - 1. PF Slnko (dlhopisový) SKK

7,67

TAM - Fond korporátnych dlhopisov SKK

5,45

Akciové fondy
KBC - Equity Fund Flanders EUR

30,47

KBC - Equity Fund Belgium EUR

28,36

CI - Eastern Europe Stock (plne rastový) EUR

23,01

Zmiešané fondy
PP - Reštitučný o.p.f SKK

7,42

IaD - Optimal (zmiešaný) SKK

6,29

PP - Bonus SKK

3,86

Fondy fondov
World Selection EUR

3,07

KBC - Master Fund Dynamic EUR

2,25

KBC - Master Fund Optimum EUR

2,24

Najmenej výkonné fondy k 17.9.2004 - ročná výkonnosť v SKK
Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%)
Fondy peňažného trhu
Pioneer Funds - U.S. Dollar Short-Term USD

-10,38

KBC - Multi Cash USD USD

-9,94

CI - Dollar Cash (plne rastový) USD

-9,44

Dlhopisové fondy
CI - Dollar Bond (výnosový) USD

-11,32

VB - Dollar-Rent USD

-11,18

WIOF - USD International Bond USD

-10,81

Akciové fondy
Pioneer Funds GLOBAL TECHNOLOGY USD

-19,49

KBC - Equity Fund Technology Top 20 USD

-16,08

KBC - Equity Fund Biotechnology USD

-15,52

Zmiešané fondy
WIOF - American Portfolio USD

-10,55

Pioneer Funds - PIONEERMIX 5 EUR

-1,88

VB - Inter-Invest EUR

-1,41

Fondy fondov
VB - Modern-Times EUR

-8,89

American Selection EUR

-6,74

VB - Quartett-Sicherheit EUR

-3,87

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

Priemerné týždenné zhodnotenie skupín fondov (po prepočítaní na SKK, k 17. 9. 2004)
Korunové peňažné fondy

0,09%

Peňažné fondy v cudzej mene

-0,47%

Korunové dlhopisové fondy

0,20%

Euro dlhopisové fondy

-0,31%

Dolárové dlhopisové fondy

0,16%

Euro akciové fondy

0,63%

Americké akciové fondy

0,50%

Globálne akciové fondy

0,10%

Technologické akciové fondy

0,56%

Zmiešané fondy

0,37%

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

01 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Časť hrozienok niekto vyjedol 02 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČÍSLO
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. apríl 2024 00:01