StoryEditor

Tesco dosiahlo v 1. polroku opäť nárast zisku

Spoločnosť Tesco Plc, prevádzkujúca najväčšiu sieť supermarketov vo Veľkej Británii, oznámila, že v prvom polroku dosiahla vzostup zisku aj napriek pomalšiemu rastu tržieb na domácom trhu. Vzhľadom na zlepšenie hospodárskych výsledkov sa firma ďalej rozhodla, že do konca roka vytvorí niekoľko tisíc nových pracovných miest. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Zisk spoločnosti Tesco pred zdanením, amortizáciou a odpismi majetku sa v prvom polroku medziročne zvýšil o 13,3 % na 545 mil. libier. Tržby v sledovanom období vzrástli o 10,6 % na 12,7 mld. libier. Na trhu vo Veľkej Británie rast tržieb Tesca mierne klesol z minuloročných 7 % na 3,9 %. Objem predaja na britskom trhu sa síce zvýšil o 5,5 %, avšak vzhľadom na zníženie cien došlo k poklesu tržieb. Na prevádzkovom zisku spoločnosti sa Veľká Británia podieľa až 90 %. Nepriaznivú situáciu na britskom trhu sa Tesco usiluje vykompenzovať rýchlejším rastom v zahraničí.
Výsledky spoločnosti sú v súlade s očakávaním analytikov, ktorí odhadovali, že tržby spoločnosti sa v prvom polroku zvýšia o 12 až 14 %, zatiaľ čo zisk odhadovali na úrovni 537 až 547 mil. libier.
V dlhodobej stratégii sa Tesco zameriava na štyri kľúčové oblasti - domáci potravinový trh, zvýšenie predaja textilného a spotrebného tovaru, služby zákazníkom a pokračovanie expanzie na zahraničné trhy. Práve na zahraničných trhoch sa spoločnosti podarilo dosiahnuť až 79-percentný nárast zisku a 32-percentný vzostup tržieb. Za posledných päť rokov sa Tescu podarilo vytvoriť vlastnú finančnú sieť.
Tesco zaznamenalo v posledných rokoch úspešnú expanziu na trhoch v Európe a v Ázii, pričom v súčasnosti má spoločnosť aktívne zastúpenie v deviatich krajinách, na území ktorých dosiahla v prvom polroku celkové tržby až vo výške 2,3 mld. libier.
Vedenie spoločnosti sa vzhľadom na dobré hospodárske výsledky rozhodlo vytvoriť vo svojich zahraničných pobočkách ďalších 12-tisíc nových pracovných miest. Vytvorením nových pracovných miest sa celkový počet zamestnancov spoločnosti zvýši na 77-tisíc.
Expanzia Tesca zahŕňa aj slovenský trh, na ktorý spoločnosť vstúpila v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje päť obchodných domov v Bratislave, Nitre, Žiline, Košiciach a Prešove a osem hypermarketov v Nitre, Košiciach, Banskej Bystrici, Trnave, Bratislave, Žiline, Martine a Prešove. Na Slovensku Tesco zamestnáva 6-tisíc zamestnancov a ich počet by sa mal do konca roka zvýšiť na 7 400 pracovníkov, keď otvorí nové predajne v Prievidzi, Poprade, Trenčíne a Piešťanoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 07:50