StoryEditor

Krátke správy

13.03.2003, 23:00

Japonské akcie včera ukončili obchodovanie s miernym poklesom. Index Nikkei klesol o 74,48 bodu (0,94 %) a uzatvoril sa na 7 868,56 bodu. Opäť sa priblížil k svojmu desaťročnému minimu, ktoré dosiahol v utorok. Finančne orientovaný index TOPIX vzrástol o 0,49 % na 778,52 bodu. Akcie najväčšej japonskej automobilky Honda Motor Co. dnes klesli o 2,22 % na 3 970 jenov. Pokles zaznamenal aj fotografický gigant Fuji Photo Film Co Ltd o 2,27 % na 3 440 jenov aj napriek tomu, že klesajúci jen zvyčajne spôsobí nárast exportných akcií. Japonská vláda včera schválila súbor opatrení, ktoré by mali pomôcť povzbudiť akciový trh a zjednodušiť niektoré pravidlá obchodovania najmä pri spätnom odkupovaní vlastných akcií. (TASR)

Americké akcie zaznamenali v stredu mierny nárast po tom, čo investori nakupovali klesajúce akcie, medzi ktorými boli aj účastiny Delta Air Lines a automobilky Ford Motor Co. Americké akcie sa tak po troch dňoch strát dostali do pozitívneho teritória. Obchodovanie bolo aj dnes ovplyvňované neutíchajúcou situáciou okolo Iraku a poklesom britského indexu FTSE 100 o 4,8 %. Nárast akcií Delta Air Lines o 11 % a 7,3-percentný rast automobilky Ford priniesol pozitívne výsledky v závere obchodovania. Výraznejšie straty v stredu zaznamenali telekomunikačné a softvérové spoločnosti. Širší index Standard & Poor's 500 vzrástol o 3,42 bodu (0,43 %) na 804,15 a bluechipsový index Dow Jones zaznamenal nárast o 28,01 bodu (0,37 %) na 7 552,07 bodu. Technologický index Nasdaq vzrástol o 7,42 bodu (0,58 %) na 1 278,89 bodu. (TASR)

Európsky parlament včera zamietol návrh Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá navrhovala reformný plán v snahe vyrovnať sa s budúcim rozširovaním eurozóny. Lídri EÚ nepodliehajú požiadavkám Európskeho parlamentu, ale návrh ECB považujú za veľmi ťažko prezentovateľný verejnosti. Rozhodnutie parlamentu sa očakávalo po tom, čo Komisia pre ekonomické a monetárne náležitosti odmietla navrhované zmeny ECB a vyjadrila sa za zachovanie súčasného systému hlasovacích práv pre všetkých guvernérov národných centrálnych bánk. (TASR)

Banková a poisťovacia skupina Fortis zaznamenala vlani dvojpercentné zníženie ročného prevádzkového zisku pre pokles na akciových trhoch a oslabenú ekonomiku. Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že prevádzkový výsledok po realizovaných príjmoch dosiahol v minulom roku 2,217 mld. eur, keď analytici rátali s 2,15 mld. eur. Solventnosť skupiny je v súčasnosti 81 % nad požadovanou minimálnou úrovňou. Fortis sa pripojila k ostatným spoločnostiam v odvetví, keď neuviedla prognózu na rok 2003, ktorá by bola podľa nej nerealistická vzhľadom na súčasné globálne politické a ekonomické podmienky. (SITA)

Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že pomalý ekonomický rast eurozóny a pokles inflácie boli v minulom týždni hlavnými podnetmi na zníženie úrokových sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu. V pravidelnej mesačnej správe banka súčasne naznačila, že je pripravená menovú politiku opäť upraviť, ak to bude nutné. V čase, keď neistota spojená s hrozbou vojny v Iraku a jej vedľajšími dosahmi stále zhoršuje vyhliadky do budúcnosti, chystá sa ECB čeliť prípadnému ďalšiemu útlmu. Väčšina ekonómov očakáva, že ECB úrokové sadzby čoskoro znovu uvoľní. (SITA)

Ceny ropy sa v stredu zvýšili, keď americká vláda oznámila, že zásoby tesne pred vojnou opäť klesli pod odporúčanú úroveň, čo dokazuje, že trh stále nie je dostatočne zásobený. Aprílové dodávky na burze NYMEX stúpli o 1,11 USD na 37,83 USD za barel. Londýnska ropa Brent vzrástla o 0,62 USD na 33,91 USD za barel. Nárast akcií na Wall Streete a mierne posilnenie dolára v dôsledku údajov o nižšom ako očakávanom obchodnom deficite USA čiastočne upokojili investorov. Zlato sa následne oslabilo na 349,75/350,25 USD/unca z utorkovej zatváracej úrovne na burze COMEX 350,3/351,05 USD/unca. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 23:20