StoryEditor

Nový konkurzný správca AG Banky

23.02.2003, 23:00
AG Banka, a. s., má od minulého týždňa nového správcu konkurznej podstaty.
  • Neúspešný veriteľ
  • Pavol Malich v tejto funkcii nahradil Bernarda O., ktorý je od decembra 2002 vo vyšetrovacej väzbe v súvislosti s údajnými podvodmi v Devín banke.
    Nového správcu zvolili na prvej schôdzi veriteľov AG Banky. Navrhol ho Fond ochrany vkladov (FOV), ktorý je v konkurze najväčší veriteľ. Informoval o tom predseda prezídia FOV Rudolf Šujan. Veritelia takisto vymenovali nového osobitného správcu. Stal sa ním Vladimír Litvaj. Doterajší osobitný správca mal na starosti speňažovanie majetku. V Litvajovej právomoci bude správa majetku spojená s jeho súpisom, ohodnocovaním a vymáhaním pohľadávok.
    Veritelia môžu podľa zákona vymeniť konkurzného správcu aj bez uvedenia príčin. Na odvolanie Bernarda O. však dôvody existovali. "Správca je vyšetrovaný nielen kvôli Devín banke, ale pravdepodobne aj v súvislosti s vykonávaním konkurznej správy v AG Banke," povedal Šujan. Podľa neho si dostatočne neplnil svoje povinnosti. "Jeho úlohou bolo okrem iného preveriť prihlásené pohľadávky a pripraviť prieskumné pojednávanie, čo sa doteraz nestalo," uviedol šéf FOV. Správca po takmer troch rokoch od vyhlásenia konkurzu totiž nedokázal zabezpečiť, aby sa uskutočnilo prieskumné pojednávanie. Práve na ňom sa hodnotí, či sú pohľadávky jednotlivých veriteľov oprávnené alebo nie. Existuje aj podozrenie, že niektoré pohľadávky speňažoval hlboko pod ich predpokladanou hodnotou. "Správca bonitnejšie pohľadávky predal do zahraničia s výťažnosťou do 10 percent. Mohol ich pravdepodobne speňažiť oveľa výhodnejšie," povedal Šujan. Z banky takto odišli pohľadávky zhruba za 900 mil. Sk, za ktoré AG Banka zinkasovala necelých 90 mil. Sk. Kto tieto pohľadávky získal, odmietol však uviesť. Podľa zistenia HN pravdepodobne ide o spoločnosť so sídlom na Cypre, ktorá má prepojenie na jednu zo slovenských finančných spoločností.
    V spomínanom balíku, ktorý tvoril takmer 30 percent všetkých pohľadávok banky, sa nachádzali napríklad úvery voči VSŽ či bývalému štátnemu peňažnému ústavu Konsolidačná banka Bratislava. "Ak by sa niektoré pohľadávky nepredali, ale vymáhali, mohla sa pri nich dosiahnuť takmer stopercentná návratnosť," tvrdí Šujan.
    Správca predal aj časť nehnuteľného a hnuteľného majetku zhruba za 25 mil. Sk. Celkovo získal vyše 115 mil. Sk. Zostávajúca časť majetku by sa za optimálnych podmienok podľa Šujana mohla speňažiť zhruba za rovnakú sumu. Celkový výnos konkurzu by potom dosiahol niečo vyše 200 mil. Sk, pritom účtovná hodnota majetku AG Banky bola pôvodne viac než dve miliardy korún. Predpokladaná výťažnosť tak dosiahne okolo 10 percent.
    Noví správcovia budú vykonávať konkurznú správu AG Banky pod kontrolou veriteľského výboru, ktorý zvolila minulý týždeň schôdza veriteľov. Vo veriteľskom výbore je FOV, Národná banka Slovenska a Daňový úrad Bratislava I.
    Výťažnosť majetku skrachovaných bánk (v mld. Sk)
    Účtovná hodnota majetku Predpokladaná výťažnosť
    AG Banka 2,2 0,1 - 0,2
    Devín banka 14 5
    Slovenská kreditná banka 6 0,9
    Dopravná banka 2,6 1,1
    Zdroj: FOV
    menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
    20. apríl 2024 10:47