StoryEditor

Inflácia začína byť problémom

17.12.2007, 23:00
Americká centrálna banka Fed aj Európska centrálna banka majú o problém navyše. Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch aj v eurozóne v novembri dosiahli najvyšší rast v posledných rokoch.

Pre Fed je to o to horšia správa, že vysoká inflácia bráni znižovaniu úrokových sadzieb, ktoré by krajinu mohlo pomôcť dostať z úverovej krízy.

Inflácia proti rastu
Medziročná inflácia v eurozóne dosiahla v novembri 3,1 percenta, pričom v októbri to bolo len 2,6 percenta. Išlo o najrýchlejší rast od mája 2001. Na vine boli ceny potravín, ktoré akcelerovali na 4,3 percenta. Pripomenúť treba, že cena pšenice má tento rok za sebou rast o 88 percent. Ceny energií dokonca stúpli o 9,7 percenta. Súvisí to so zdražením ropy od začiatku roka o vyše 50 percent. V Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, rástli ceny 3,3-percentným tempom, najrýchlejšie za posledných 12 rokov.
Európska centrálna banka tak musí opatrne zvážiť znižovanie úrokových sadzieb, aby čelila spomaľujúcemu sa ekonomickému rastu. Na decembrovom zasadnutí ponechala sadzby bez zmeny, jej šéf Jean-Claude Trichet dokonca varoval, že úroky sa môžu zvýšiť v prípade, že inflačný skok podporí zvýšenie miezd a cien. "Napriek tomu, že sa očakáva rast inflácie v eurozóne v nasledujúcich mesiacoch, počas roka 2008 by sa jej rast mal zmierňovať," cituje agentúra TASR člena Bankovej rady ECB Nicholasa Garganasa. Ako zdôraznil, inflačné riziká sa zvýšili, no ECB urobí čokoľvek pre to, aby sa výhľad inflácie stabilizoval na takej hodnote, ktorá nebude v rozpore s cenovou stabilitou.

"Európska centrálna banka používa inflačné cieľovanie ako hlavný nástroj svojej menovej politiky. Preto keď inflačné očakávanie prestreľuje cieľ centrálnej banky, centrálna banka sa snaží prostredníctvom zvýšenia úrokových sadzieb obmedziť dopyt, a tým aj rast cien," vysvetľuje analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Naše sadzby by mali kopírovať vývoj v eurozóne. Teraz sú u nás úrokové sadzby 4,25 percenta, čo je o štvrť percentuálneho bodu vyššie než sadzby v eurozóne. "Predpokladáme, že do hodnotenia pripravenosti Slovenska na prijatie eura sa sadzby u nás meniť nebudú. Potom predpokladáme, že NBS zníži naše sadzby na úroveň v eurozóne. Ak by sa naplnili predpoklady, že ECB v závere roku 2008 zvýši sadzby, NBS by nasledovala tento krok, aby sme do roku 2009 vstúpili s rovnakými sadzbami," myslí si Valachyová.

Ceny proti úrokom
Inflácia v spojených štátoch rástla najrýchlejšie za posledné dva roky, medzimesačne o 0,8 percentuálneho bodu. Medziročne to bolo 4,3 percenta. Fed, podobne ako Bank of England a Bank of Canada, tento mesiac sadzby znížili, aby zabránili globálnemu ekonomickému pádu plynúcemu z recesie realitného sektora v USA. "Fed je pripravený sadzby znižovať, aby podporil ekonomiku, vysoká inflácia mu v tom bráni. Ide o najhoršiu kombináciu pre centrálnu banku," hovorí člen Predstavenstva ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička.

Dolár na vzostupe
Americkú menu ovplyvnili dve správy, okrem rastúcej inflácie to bola pozitívna informácia o zvýšení produktivity práce. "Pre investorov to znamená, že sa nebude meniť úrokový diferenciál medzi dolárom a inými menami a že americká ekonomika sa môže pozviechať," myslí si devízový obchodník OTP Banky Eduard Pračko. Investori preto začali presúvať svoje aktíva do americkej meny. V piatok dolár začínal oproti euru s kurzom 1,4630 USD/EUR, v pondelok sa dostal pod hranicu 1,43 USD/EUR.

Akcie padajú ďalej
Americké aj európske akcie sú posledný týždeň pod tlakom strát. "Negatívnu náladu na akciových trhoch podporili aj správy o príliš rýchlo rastúcej americkej inflácii. Akcelerujúci cenový nárast dáva Fedu k dispozícii len úzky manévrovací priestor na ďalšie znižovanie sadzieb, s ktorým trh počítal ako s nástrojom povzbudenia ekonomického rastu cez zvyšovanie spotreby," vysvetľuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Pritom v poslednom čase je ťažké sa rozhodnúť, do ktorých regiónov investovať, keďže po poklese akciových trhov v USA podobná situácia nastáva v Ázii aj v Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 14:33