StoryEditor

Výrazný záujem o štátne dlhopisy

03.02.2003, 23:00

Včera sa na slovenskom peňažnom trhu uskutočnila prvá aukcia otvorenej sedemročnej emisie štátnych dlhopisov č. 189/A. Ministerstvo financií SR stanovilo kupón na 4,9 % a umožnilo získať maximálne 5 mld. Sk už v prvej aukcii. Pre celú emisiu bol stanovený maximálny objem na úrovni 15 mld. Sk.
Dopyt investorov predstavoval prekvapujúco až 10,602 mld. Sk, čo ministerstvo krátilo na 5 mld. Sk. Priemerný výnos bol 4,841 %. Minimálny však len 4,75 % a maximálny výnos nedosiahol hranicu kupónu, keď skončil na 4,888 %. Výsledky aukcie dílerov mierne prekvapili. "Nepredpokladali sme až taký výrazný záujem. Potvrdilo sa však, že trh čaká na zníženie kľúčových úrokových sadzieb. Pri takomto scenári sa tieto cenné papiere ukazujú ako výhodná investičná príležitosť," povedal pre HN Pavel Jánošík, díler Slovenskej sporiteľne.
Jednodňové depozity (overnighty a tomnexty) sa kótovali včera ráno na úrovni 5,05/5,15 % p. a. Otváracia cena spotnextov, týždňových a dvojtýždňových medzibankových pôžičiek, bola na rovnakej úrovni 6,3/6,4 % p. a. Mesačné zdroje sa kótovali mierne nižšie na 6,1/6,3 % p. a. Od troch mesiacov sa úložky nachádzajú pod hranicou šiestich percent. Zdroje so šesťmesačnou a deväťmesačnou lehotou splatnosti sa obchodujú na 5,6/5,7 % p. a. a ročné depozity sú na úrovni 5,4/5,6 % p. a.
Ku včerajšiemu dňu deponovali banky na účtoch povinných minimálnych rezerv 23,8603 mld. Sk, čím na kumulatívnej báze predstavuje plnenie PMR na 96,56 %. Predpis stanovila centrálna banka na 21,436 mld. Sk. Čísla o plnení PMR však nemajú vysokú vypovedaciu schopnosť, keďže podľa vyjadrenia dílerov viacero bánk využilo možnosť uloženia nadbytočných prostriedkov do centrálnej banky prostredníctvom jednodňových sterilizačných operácií. Objem veľmi ťažko možno odhadnúť, ale díleri sa domnievajú, že by v Národnej banke Slovenska (NBS) mohlo byť uložených 10 až 12 mld. Sk. V priebehu dňa zaznamenal bankový sektor prílev likvidity zo splatných štátnych dlhopisov série č. 145 a 122 v objeme takmer 11 mld. Sk.
"Dnes sa díleri sústredia na pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender NBS. V stredu príde do sektora 35,9 mld. Sk zo splatného repo tendra. "Centrálna banka má priestor na stiahnutie približne 46 až 48 mld. Sk," povedal P. Jánošík, keďže predpokladá, že časť prostriedkov sa nachádza v jednodňovej sterilizácii. Dnes sa pravdepodobne udržia najkratšie sadzby na úrovni piatich percent. Ich ďalší vývoj bude závisieť od výsledkov repo tendra. Vo štvrtok by mali posilniť likviditu ďalšie tri miliardy zo splatných dlhopisov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. apríl 2024 00:07