StoryEditor

Joseph Stiglitz: Stiglitz: Bushova vláda urobila obrovskú chybu

22.01.2004, 23:00
Handelsblatt
Americký národohospodár Joseph Stiglitz získal v roku 2001 Nobelovu cenu za ekonómiu. Jeho hlavnou výskumnou oblasťou je nerovnovážne rozdeľovanie informácií z globálneho hľadiska. Handelsblatt mu položil otázky na aktuálne témy.

V Davose sa práve koná Svetové ekonomické fórum, vo februári sa na Floride stretnú predstavitelia hospodársky najvyspelejších krajín sveta (G7). Ktorým témam podľa vás by sa tieto fóra nemali vyhnúť?
- Po prvé, ohrozeniu medzinárodnej stability v dôsledku obrovského deficitu štátneho rozpočtu i obchodnej bilancie USA. Po druhé, ťažkostiam na americkom pracovnom trhu a slabému hospodárskemu rastu Európy. Po tretie, pomoci rozvojovým krajinám, osobitne Afrike.

Nebol rozpočtový deficit v USA nutný preto, aby sa táto krajina chránila pred ťažkou recesiou?
- Pochopiteľne, krátkodobo sa nedalo zabrániť tomu, aby sme sa pri recesii dostali do deficitu. Ale keby Bushova vláda presadzovala aktívnu stimulačnú politiku a napr. by bola zvýšila podporu v nezamestnanosti, hospodárstvo by sa zotavilo oveľa skôr.

Teda kritizuje Medzinárodný menový fond USA oprávnene?
- Absolútne oprávnene. Bushova vláda urobila obrovskú chybu.

Ďalšou tému bude iste aj slabosť dolára. Mali by ceduľové banky intervenovať?
- Intervencie i v najlepšom prípade pomáhajú len na niekoľko týždňov. Osobne by som navrhoval, aby Európska centrálna banka znížila úroky. To by podporilo domáci dopyt a oslabením eura aj export.

V Európe sa v súčasnosti spochybňuje Pakt stability. Čo si o tom myslíte?
- Aby fungovala nejaká menovú únia, musí existovať fiškálnopolitický prerozdeľovací mechanizmus a voľný pohyb na pracovných trhoch. V USA existuje jednotná mena, ale existuje tam aj lepší prerozdeľovací mechanizmus medzi jednotlivými oblasťami. Rozhodujúce je, že zamestnanci v USA sú oveľa mobilnejší ako Európania s početnými jazykovými bariérami.

Potrebuje vôbec ešte Európa tento pakt?
- Euro potrebuje istý rámec. Už len preto, aby sa nestalo, že Európska centrálna banka zápasí s nebezpečenstvom inflácie zo včerajška, ale dnes jej už hrozí riziko deflácie. (gaf)
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 06:47