StoryEditor

Bilančný škandál už aj v Nemecku

28.08.2002, 00:00
Bilančné škandály v USA a nový burzový zákon zamerali pozornosť verejnosti a médií aj na európske spoločnosti. Ani Európa sa svojmu bilančnému škandálu nevyhla a v súčasnosti je horúcou témou kríza nemeckej finančnej inštitúcie Bankgesellschaft Berlin (BGB) a s ňou spätá hamburská audítorská spoločnosť BDO Deutsche Warentreuhand. BDO dostala "červenú kartu" od Spolkového dozorného úradu pre finančný sektor (BAFin), ktorý sa pokúša vniesť svetlo do krízy BGB.

BDO je pritom už dlhší čas v centre záujmu bonnského dozorného úradu, keďže tento prípad nedbalosti pri audite činnosti spoločnosti nie je ojedinelý. V prípade BGB prišiel BAFin k záveru, že metóda vypracúvania bilancií, ktorú doteraz používala IBG, dcérska spoločnosť BGB, a ktorú BDO označil za prípustnú, v skutočnosti prípustná nebola. BAFin preto potvrdil výsledky mimoriadnej previerky odborníka Achima Walthera z roku 1997.
BAFin uvádza, že BDO nesmie vykonávať žiadne mimoriadne audity, hoci samotná spoločnosť popiera obvinenia a podľa jej vyhlásení kritika sa nezakladá na dokázateľných základoch. Keďže však súčasná situácia vyplýva z udalostí v roku 1997, podrobné preskúmanie dokumentov z toho obdobia vyžaduje čas. BDO v súčasnosti pozorne preveruje tieto podklady a mieni v priebehu tohto týždňa vyvrátiť obvinenia.
BAFin sa nezameriava len na BDO. Nemecká správcovská spoločnosť KPMG Deutsche Treuhandgesellschaft a PwC Deutsche Revision svojou činnosťou očividne vyvolali nespokojnosť bonnského dozorného úradu.
Aj napriek súčasnej situácii sa však nemecké podniky odmietajú podrobiť americkému zákonu a Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) je presvedčené o možnosti dohodnúť sa s americkou Komisiou pre burzy cenných papierov (SEC). V otázke, či aj nemecké podniky kótované na amerických burzách musia odprisahať správnosť svojich bilancií, vidí ešte manévrovací priestor. SEC totiž uznáva, že Európa má odlišné kontrolné systémy, no s rovnakými cieľmi.
Prezident BDI Ludolf-Georg von Wartenberg potvrdil nesúhlas s "bilančnou prísahou" nemeckých spoločností, keďže podľa jeho slov disponujú moderným právnym systémom, ktorý v niektorých aspektoch prevyšuje štandard USA. Ak sa však americký burzový dozor neprispôsobí, bude musieť zasiahnuť Európska komisia (EK), ktorú znepokojujú dôsledky nového burzového zákona USA.
Nemecké firmy však vo svojom ťažení nie sú osamotené, keďže proti prísahe sa búria aj španielske, anglické a švajčiarske spoločnosti. Ak však aj napriek očakávaniu nepríde k dohode do posledného termínu (štvrtok 29. augusta), zostanú podnikom len dve možnosti - buď sa podvolia alebo odídu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 10:40