StoryEditor

Letisko Praha je už súčasťou Českého Aeroholdingu

19.03.2012, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Letisko Praha sa včera oficiálne stalo súčasťou skupiny Český Aeroholding po tom, čo ministerstvo financií podpísalo zmluvu o vklade všetkých akcií letiska. Letisko Praha je tak už štvrtou firmou, ktorá sa plne začlenila do novej holdingovej štruktúry. Vláda na začiatku vlaňajšieho mája rozhodla o tom, že letisko sa do aeroholdingu začlení v dvoch fázach, aby sa neporušil zákon zakazujúci privatizáciu letiska. "Podľa tohto zákona musia kľúčové nehnuteľnosti Letiska Praha vlastniť buď sto percent priamo štát, alebo právnická osoba, v ktorej má štát stopercentnú majetkovú účasť," poznamenala hovorkyňa skupiny Michaela Lagronová s tým, že takou osobou je práve Český Aeroholding.

Okrem letiska sú v súčasnosti súčasťou skupiny už aj spoločnosti Czech Airlines Handling, CSA Services a Holidays Czech Airlines. K úspešnému zakončeniu vytvorenia holdingu tak zostáva ešte začleniť Czech Airlines Technics, ktorá je v súčasnosti dcérska spoločnosť ČSA, ako aj samotné České aerolinie. Tie sú najväčším českým leteckým dopravcom. Od roku 2001 patria do leteckej aliancie Sky Team. Očakáva sa však, že za vlaňajší rok dosiahnu stratu sto až 300 miliónov českých korún (do 12,3 milióna eur).

Holding by mal mať potom šesť spoločností. Obe posledne menované firmy by sa podľa vyjadrení hovorkyne Lagronovej mohli stať súčasťou aeroholdingu do konca polroku tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 11:03