StoryEditor

Grécke dlhopisy "zarobia" 1,9 miliardy

19.03.2012, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Držitelia poistiek CDS na grécke dlhopisy získajú 78,5 centa z každého investovaného eura. Celkovo tak podľa očakávaní získajú 1,9 miliardy eur. Rozhodli o tom výsledky včerajšej aukcie gréckych dlhopisov, ktorú zorganizovalo Medzinárodné združenie pre swapy a deriváty (ISDA). Výsledok tak s konečnou platnosťou rozptýlil obavy, že aktivácie CDS na nesplatené a reštrukturalizované grécke dlhopisy by mohli vyvolať rozsiahlu bankovú krízu.

V aukcii sa ponúkali tridsaťročné grécke dlhopisy, ktoré sa bežne obchodujú na sekundárnom trhu, aby sa zistila ich trhová cena. Investori tak určili ich konečnú cenu na 21,5 percenta nominálnej hodnoty.

Grécko uskutočnilo tento mesiac rekordnú výmenu dlhopisov so súkromnými veriteľmi. Tí na nominálnej hodnote nových obligácií stratia 53,5 percenta a celkovo prídu o 74 percent investícií.

Výmena dlhopisov bola podmienkou druhého záchranného úveru pre Grécko vo výške 130 miliárd eur od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 01:18