StoryEditor

Kazašská ropa cez Ukrajinu?

31.07.2003, 00:00
Kazachstan a Ukrajina vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude vyhodnotiť možnosti prepravy kazašskej ropy cez ropovod z čiernomorského prístavu Odesa do mesta Brody

Kazachstan a Ukrajina vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude vyhodnotiť možnosti prepravy kazašskej ropy cez ropovod z čiernomorského prístavu Odesa do mesta Brody. Včera o tom informoval spravodajský servis Dow Jones Newswires (DJN) s odvolaním sa na oznámenie kazašského ministerstva energetických a minerálnych zdrojov.
Ukrajina postavila ropovod z Odesy do Brody v roku 2001. Bol navrhnutý ako chrbtová kosť prepravy ropy z Kaspického mora na európske trhy. Má ročnú kapacitu 9 miliónov metrických ton. Aj napriek jeho prepravnému potenciálu ropovodu chýba najdôležitejší element, a tým je spustenie jeho prevádzky pre nedostatok zákazníkov, resp. prepravcov. "Kazašská vláda považuje prepojenie Odesa -- Brody za realizovateľnú alternatívu pre kazašskú ropu," povedal hovorca ministerstva.
Stavba ropovodu Odesa -- Brody stála ukrajinskú vládu spolu vyše 450 miliónov dolárov. Pôvodne malo byť potrubie predĺžené najprv do poľského mesta Potsk a neskôr do rafinérie v Gdansku. Kazachstan práve uvažuje o financovaní druhej fázy dostavby do Potska, uviedol minister. Krajina však nemá veľa času na rozhodovanie. V ukrajinskej vláde totiž pôsobí silná loby veľkých ruských ropných spoločností, ktoré by na zatiaľ nepoužívanom 52-kilometrovom úseku uvítali prepravu ropy opačným smerom. Tretia najväčšia ruská ropná spoločnosť TNK-BP, spoločný podnik firmy Tyumen Oil. Co. a vedúcej britskej spoločnosti British Petroleum Plc., už oznámila ňou preferovanú prepravu ropy opačným smerom do prístavu Odesa, kde by doprava pokračovala naložením do tankerov.
"Teraz má Ukrajina na výber dve možnosti ako získať späť náklady vynaložené na plánovanie a výstavbu ropovodu," povedal pre DJN Dosym Satpajev, analytik spoločnosti Assessment Risk Group. Najrýchlejším riešením pre Ukrajinu by podľa neho bol ruský návrh. Na druhej strane, ak sa Ukrajina rozhodne pre ponuku TNK-BP, príde o možnosť diverzifikácie dodávok ropy, myslí si Satpajev. Pôvodne bol ropovod Odesa -- Brody plánovaný na odstránenie alebo zmiernenie ruského monopolu v exporte ropy vyťaženej v oblasti Kaspického mora.
V súčasnosti Kazachstan disponuje dvoma exportnými cestami -- do ruského mesta Samara a do Novorossijska, ruského prístavu v Čiernom mori, ktorý spravuje Kaspické ropovodné konzorcium (CPC). Na dôvažok, už dlhší čas sa pracuje na štúdiách možnosti výstavby a efektívnosti ropovodov z Kazachstanu do Iránu alebo do Číny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 10:48