StoryEditor

Krátke správy

09.03.2004, 23:00

Česká národná banka včera zverejnila nový dlhodobý inflačný cieľ. Snahou banky je ukotviť rast spotrebiteľských cien na nízkej hladine, ktorá by umožnila budúce prijatie eura. Správa má podľa hovorkyne ČNB informovať trh, ako aj verejnosť o plánoch, kde chce česká centrálna banka vidieť infláciu od januára 2006. Súčasný inflačný cieľ ČNB sa snaží udržať rast spotrebiteľských cien v zostupnom koridore, ktorý sa začal na 3 až 5 percentách a v roku 2005 by mal skončiť v koridore dvoch až štyroch percent. Infláciu používa centrálna banka ako hlavný ukazovateľ pri stanovovaní nákladov na úvery. (hn/rk)
Japonské akcie sa včera posilňovali aj napriek slabým údajom o vývoji strojárskych zákaziek. Nakupovali hlavne bankové tituly ako Mizuho Sumitomo, Mitsui, ktoré sú podľa obchodníkov podhodnotené. Index Nikkei si pripísal 0,25 percenta a uzavrel na 11 523,04 bodu. Vládne údaje včera ukázali, že strojárske zákazky kľúčového súkromného sektora klesli v januári medzimesačne o 12,2 percenta, napriek očakávaniam poklesu zo strany analytikov len o jedno percento. Reakcia trhu na správu bola však minimálna, pretože investori sa domnievajú, že za prepadom z veľkej časti stojí vysoká porovnávacia báza za december minulého roka. (hn/rk)
Hrubý domáci produkt USA by sa mal v prvom polroku 2004 podľa agentúry Bloomberg zvýšiť o štyri a pol percenta. Je to o tri desatiny viac, ako predpokladali analytici ešte pred mesiacom. Zvýšenie prognózy súvisí s daňovými úľavami, ktoré by sa mali odraziť na raste spotrebiteľských výdavkov. Rast spotreby obyvateľstva odhadujú analytici na 3,9 percenta, čo je takisto o tri desatiny viac oproti pôvodným prognózam. Miera nezamestnanosti pravdepodobne klesne na 5,4 percenta. Cenová hladina by sa v prvom polroku mala zvýšiť o 1,8 percenta, zatiaľ čo v minulom roku to bolo o desatinu menej. Centrálna banka zrejme aj preto úrokové sadzby nezníži. (hn/ľj)
Eurozóna stále zápasí
s ekonomickými problémami a jej oživenie je zložité. Svedčí o tom pokles produkcie nemeckých priemyselníkov v minulom mesiaci. Produkcia sa nečakane znížila o jednu desatinu percenta a ťahal ju predovšetkým prepad v stavebníctve. Tržby stavebníctva sa v januári znížili o vyše sedem percent. Informovalo o tom nemecké ministerstvo práce a hospodárstva. "Vidíme síce určité znaky oživenia v Európe, nie sú však stabilné," povedal pre Bloomberg v súvislosti s prepadom priemyselnej produkcie Dietmar Ley, výkonný šéf spoločnosti Basler. (hn/ľj)

Americká centrálna banka včera schválila prevzatie veľkej banky FleetBoston Financial prostredníctvom Bank of America. Transakciou vznikne tretia najväčšia americká banka s bilančnou sumou 938 miliárd USD (30,7 bilióna SKK). Bank of America ponúkla za FleetBoston 47 miliárd USD. Vodcom amerického bankového odvetvia je Citigroup. Očakáva sa ešte prevzatie Bank One prostredníctvom banky J.P. Morgan Chase. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 07:40