StoryEditor

Americké akcie znovu v červených číslach

18.07.2003, 00:00

Americké akcie začali včerajšie obchodovanie poklesom kvôli negatívnym podnikovým správam hlavne okolo IMB a Nokie. Dow Jones v úvodných hodinách priebežne strácal dve desatiny percenta a nachádzal sa na 9 073 bodoch. Nadviazal tak na vývoj z predchádzajúcich dní.
Sklamanie investorov z prognóz hospodárskych výsledkov niektorých amerických firiem na tento polrok posunulo v stredu akcie na Wall Streete druhýkrát za sebou do červených čísel. V utorok akciám prejav šéfa centrálnej banky USA Alana Greenspana nepomohol. Index Dow Jones stratil zhruba pol percenta a uzatváral na 9 095 bodoch. Greenspan naznačil, že sa možno dlhší čas nebudú meniť kľúčové úrokové sadzby, prípadne klesnú, čo povzbudilo nákupy dlhopisov a predaje akcií.
Za stredajšími stratami stojí najmä druhá najväčšia svetová automobilka Ford Motor a americká jednotka vo výrobe telekomunikačných zariadení -- firma Lucent Technologies. Vo Forde predpokladajú, že v treťom štvrťroku budú mať stratu 15 amerických centov na jednu akciu. Akcie tejto automobilky prišli o vyše pol dolára, keď klesli na 10,99 USD. Zisk Fordu sa v uplynulom polroku znížil kvôli nízkemu dopytu takmer o tretinu. Akcie Lucentu prišli o 24 centov a obchodovali sa po 1,68 dolára. Spoločnosť znížila výhľady zisku na budúci fiškálny rok, ktorý sa v USA začína 1. októbra. Takisto očakáva nižšie príjmy v prebiehajúcom štvrťroka. Nedarilo sa ani akciám bankových investičných domov ako J.P. Morgan Chase a Citigroup. Pokles ceny akcií Citigroup, ktorá je najväčšou finančnou spoločnosťou na svete, súvisí podľa analytikov predovšetkým s oznámením jej súčasného šéfa Sanforda Weilla, že v januári odchádza z funkcie. Nahradiť by ho mal jeho poradca Charles Prince.
Širší index Standard & Poor´s, zastupujúci akcie 500 amerických firiem, prišiel o šesť desatín percenta a obchodovanie skončil na 994 bodoch. Na poklese sa štvrtinou podieľali ceny akcií finančných spoločností. Technologický index Nasdaq stratil necelých šesť bodov. Koncoročnú bilanciu kapitálových trhov v USA, ktoré v rozhodujúcej miere ovplyvňujú dianie ostatných významných svetových trhov, ovplyvní hospodárenie firiem v ostávajúcich mesiacoch viac ako v uplynulých mesiacoch roka. "Druhý štvrťrok bol dôležitý, ale druhá polovica roka bude ešte dôležitejšia," povedal Charles White, zástupca šéfa v OAM Avatar, ktorá v New Yorku spravuje aktíva klientov za 1,4 miliardy dolárov.
Negatívny vývoj na Wall Streete sa včera preniesol aj na tokijskú burzu. Hlavný akciový index japonskej burzy Nikkei si pohoršil o 2,4 percenta a prepadol sa na dvojtýždňové minimum. Rozhodujúcou mierou sa na poklese podieľali technologické tituly ako NEC či Tokyo Electron. Zníženie cien akcií týchto firiem súvisí s oznámením americkej IBM o tom, že za nárastom jej zisku nestálo zvýšenie obratu, ale zníženie nákladov a akvizície.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 14:28