StoryEditor

Akcie v USA klesli druhý mesiac za sebou

02.02.2003, 23:00

Obavy z hroziacej vojny v Iraku a opatrné prognózy hospodárskych výsledkov zo strany firiem v USA spôsobili druhý mesačný prepad amerických akciových trhov za sebou. Hlavný akciový index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average sa v januári oslabil o tri a pol percenta. Index internetovských a technologických titulov Nasdaq stratil približne jedno percento a širší index Standard & Poor's, ktorý zastupuje 500 akcií, prišiel o necelé tri percentá.
Januárový pohyb indexu Standard & Poor's sa podľa analytikov stal pre investorov dôležitým barometrom pre celý zvyšok roka. Januárový pokles tohto indexu predznamenal od roku 1950, okrem štyroch výnimiek, stratu na celý rok. Ak by sa tak stalo aj teraz, bol by to už štvrtý stratový rok indexu rok po sebe.
V priebehu minulého týždňa americké akcie trikrát stúpli a zvyšné dva dni čelili stratám. Piatkové obchodovanie sa na americkom trhu napriek celomesačnej strate skončilo so ziskom. Pozitívne údaje niektorých priemyselných podnikov a solídne výsledky spoločnosti Walt Disney povzbudili investorov na výhodné nákupy zlacnených akcií. Dow Jones si polepšil o 1,37 % na 8 053,81 bodu, Standars & Poor´s 500 o 1,31 % na 855,70 bodu. V červených číslach sa ocitol iba Nasdaq, keď prišiel o jednu desatinu štvrtkovej zatváracej hodnoty a posunul sa na 1 320,92 bodu.
Najhorším dňom bol štvrtok, keď sa americké akcie prepadli na trojmesačné minimá. Spôsobili to obrovské straty a nepriaznivé vyhliadky spoločnosti AOL Time Warner Inc., ako aj údaje o raste ekonomiky USA. Americký hrubý domáci produkt vzrástol v poslednom štvrťroku minulého roku iba o sedem desatín percenta. Akcie AOL Time Warner padli o 14 % po tom, ako firma vykázala za celý minulý rok čistú stratu takmer 100 mld. USD. Ide o najväčšiu stratu v histórii amerického podnikového sektora. Nepriaznivý bol aj pondelok, keď sa Dow Jones dokonca dostal pod kritickú hranicu 8 000 bodov.
Aj japonské akcie skončili v piatok so ziskom. Japonský akciový index Nikkei stúpol 0,28 % na 8 339,94 bodu. Bol to prvý rast po piatich dňoch. Podporilo ho oživenie akcií firmy Pioneer Corp. a iných blue-chip emisií, ktoré dovtedy klesali. Akcie popredného svetového výrobcu autorádií Pioneer vzrástli takmer o desať percent, pretože firma zvýšila prognózy svojich hospodárskych výsledkov za fiškálny rok 2002/2003.
Britský trh akcií v piatok na rozdiel od svojich kolegov z USA a Japonska klesol. Do straty ho podľa analytikov stiahli najmä bankové a technologické tituly, na ktoré negatívne pôsobilo varovanie americkej spoločnosti Applied Material, že zrejme nedosiahne prognózované hospodárske výsledky. Hlavný akciový index FTSE 100 klesol o tri desatiny percenta na 3 567,4 bodu. Za uplynulý celý mesiac londýnsky trh stratil takmer desať percent. Január 2003 sa tak stal najhorším mesiacom burzy od roku 1984, keď index FTSE 100 začal svoje účinkovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 19:26