StoryEditor

Slovenská burza bez akcií VSŽ

07.10.2003, 00:00
Akcie spoločnosti VSŽ Košice prestali byť včera kótované na Burze cenných papierov v Bratislave. Zároveň sa včera skončilo aj obchodovanie s týmito akciami na slovenskej burze.

Akcie spoločnosti VSŽ Košice prestali byť včera kótované na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB). Zároveň sa včera skončilo aj obchodovanie s týmito akciami na slovenskej burze. O ukončení obchodovania akcií VSŽ na BCPB rozhodlo riadne valné zhromaždenie akcionárov VSŽ, ktoré sa konalo v júli tohto roku. Na základe uvedeného rozhodnutia riadneho valného zhromaždenia vyhlásila VSŽ povinnú ponuku na kúpu akcií. "Povinná ponuka na kúpu akcií VSŽ bola platná v termíne od 5. augusta 2003 do 24. septembra 2003. Možnosť predať akcie v rámci povinnej ponuky využila takmer polovica z viac ako 78 tisíc akcionárov spoločnosti, keď sa zrealizovalo 36 764 obchodov. VSŽ odkúpila v rámci povinnej ponuky 3 937 576 kusov akcií, čo predstavuje 23,94 % na základnom imaní spoločnosti," uviedol včera pre HN hovorca VSŽ, a. s., Marián Boga. Náklady spoločnosti na odkúpenie svojich akcií boli takmer 353 mil. Sk. V rámci verejnej ponuky predal 16,5-percentný balík akcií VSŽ aj Fond národného majetku SR. Najväčším akcionárom je s podielom 31,8 % na základnom imaní VSŽ, a. s., Penta Group, a. s. Jej predstavitelia už prezentovali dohodu s druhým najvýraznejším akcionárom -- britskou firmou A.R.T. Investment Ltd. o predaji a kúpe takmer 31 % akcií VSŽ do konca roka 2003.Keďže sa prevod akcií uskutočnil až 1. októbra 2003, akcionári, ktorí predali svoje akcie v rámci povinnej ponuky, môžu výnos z predaja očakávať v priebehu októbra. Akcionári, ktorí nereagovali na povinnú ponuku na kúpu akcií VSŽ, a chcú si svoje akcie ponechať aj naďalej, si budú môcť prevziať listinné cenné papiere na meno. "Uskutoční sa zmena podoby akcií zo zaknihovaných cenných papierov na listinné a zmení sa forma akcií z akcií na doručiteľa na akcie na meno, ktorá vylúči z okruhu nadobúdateľov akcií iné osoby ako doterajších akcionárov," dodal Boga.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 04:06