StoryEditor

Trhy nedôverujú forintu

31.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR
Maďarský forint nemá v súčasnosti dobrú povesť. Hráči na medzinárodných finančných trhoch k nemu pristupujú opatrne alebo dokonca s nedôverou, lebo v poslednom čase zaznamenal nebezpečné výkyvy.

Maďarský forint nemá v súčasnosti dobrú povesť. Hráči na medzinárodných finančných trhoch k nemu pristupujú opatrne alebo dokonca s nedôverou, lebo v poslednom čase zaznamenal nebezpečné výkyvy. V posledných dvoch týždňoch jeho výmenná hodnota oproti euru kolísala v rozpätí 260,70 až 268,90 k 1. Napriek tomu Maďarská národná banka (MNB) neustále vyhlasuje, že kurz 260 HUF oproti euru je tým najlepším prostriedkom na boj proti inflácii.
Nedôvera trhov k forintu má viaceré príčiny. S odmietavým postojom prijali domáci a zahraniční analytici vyhlásenie maďarskej vlády a centrálnej banky, že krajina chce byť od 1. januára 2008 členom Európskej menovej únie a už krátko po vstupe do EÚ v máji 2004 chce Maďarsko vstúpiť so svojou menou do Európskeho výmenného mechanizmu II. Potom by to znamenalo, že najneskoršie v roku 2006 by musela krajina splniť maastrichtské kritériá pre deficit štátneho rozpočtu, mieru inflácie a maximálnu výšku štátneho dlhu v pomere k hrubému domácemu produktu. Nádeje, že to maďarská vláda dosiahne, sú však malé. Ani jeden pozorovateľ neverí tomu, že ohlásené zvýšenie daní bude dostatočné na to, aby sa deficit štátneho rozpočtu z minuloročných 9,6 % z hrubého domáceho produktu podarilo znížiť na budúci rok na 3,5 % a v roku 2006 na maastrichtské maximálne 3 %. Analytici očakávajú, že sa MNB nepodarí znížiť výrazne ani mieru inflácie, ktorá by mala byť v decembri tohto roku 4,6 %. Podľa nich bude až okolo 6 %.
Nedôveru trhov vyvoláva aj protirečivá menová politika centrálnej banky. Na nátlak vlády zvýšila MNB strednú paritu forintu z 276,1 na 282,36 eura, aby jeho oslabením pomohla maďarskému exportu. Po tom, ako sa forint zrútil, zvýšila MNB úrokovú mieru o 300 percentuálnych bodov, čím zabránila ďalším kurzovým stratám národnej meny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 18:08