StoryEditor

Na burzách zavládla rozpoltenosť

06.05.2003, 00:00

Nedávne razantné zotavenie kurzov akcií vyvoláva zimomriavky aj u najostrieľanejších investorov. Frankfurtský index DAX v apríli zaznamenal vzostup o 21 % a dosiahol tak najsilnejší mesiac vo svojej histórii, čo v porovnaní s rekordným marcovým minimom zodpovedá zvýšeniu až o 35 %. Medzičasom DAX približne o 3 % prevyšuje úroveň zo začiatku tohto roka a najnovšie výsledky spoločností vyvolali nádeje, že vzostupný trend ešte chvíľu vydrží. Skrátka: zlé časy pre burzových pesimistov.
Jedným z nich je aj stratég investičnej banky Dresdner Kleinwort Wasserstein Albert Edwards, ktorý sa počas troch pozitívnych rokov svojimi pesimistickými analýzami postaral o rozruch. A. Edwards preskúmal všetky burzové indikátory, medzi nimi aj štvrťročnú bilančnú sezónu, ktorá prekonala najoptimistickejšie prognózy. Podľa jeho názoru sú zisky spoločností natoľko dobré iba preto, že očakávania boli tesne pred bilančným obdobím zrevidované výrazne nadol.
Kolísanie medzi nádejou a zúfalstvom je však citeľné aj medzi optimistami. Jednoznačné signály o trvalej zmene hospodárskych trendov k lepšiemu nevidia ani oni. Podľa ich názoru však všetky predpoklady, potrebné na oživenie konjunktúry, medzičasom existujú a už v druhej polovici roka by sa mohol motor reálnej ekonomiky opäť rozbehnúť.
Zaujímavý pohľad si burziáni sľubujú od ďalšieho priebehu bilančnej štvrťročnej sezóny. Spomedzi komponentov DAX totiž svoje výsledky zverejnia spoločnosti Altana, Henkel, Bayer, Commerzbank, Deutsche Post, FMC, TUI, Volkswagen, BMW a Deutsche Börse a žiadny pozorovateľ nepočíta s príliš negatívnymi prekvapeniami. Makléri v tomto obchodnom týždni očakávajú víťazstvo býka nad medveďom: "DAX by mohol nielen prelomiť doterajšie pásmo 2 840 až 3 000 bodov, ale dokonca dobyť dôležitú 200-dňovú hranicu na úrovni 3 050 bodov," povedal pre denník Die Welt analytik Joachim Paech.
Z nových peňazí súkromných investorov, ktoré v poslednom čase prišli na akciové trhy, sa mohli tešiť najmä správcovia fondov. Dôležitým predpokladom však je, aby americký index Dow Jones dokázal udržať hranicu 8 500 bodov, ktorú prekonal minulý týždeň. V krátkodobom horizonte sú optimistickí dokonca aj burzoví pesimisti z HSBC, ktorí nevylučujú, že DAX by sa mohol vyšplhať až na 3 200 bodov. Podľa ich názoru však najneskôr v tom okamihu si investori uvedomia, že burza prijala príliš optimistický scenár. Analytici z HSBC preto v 2. polroku očakávajú opätovné oslabenie a cieľový kurz DAX-u na konci roka znížili z 2 800 na 2 600 bodov. Boj medzi býkom a medveďom sa teda ešte neskončil.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 18:40