StoryEditor

Pre bratislavský región 33 mil. eur

12.03.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Európsky regionálny a rozvojový fond (ERDF) by mal bratislavskému regiónu v rokoch 2004 až 2006 poskytnúť prostriedky v objeme 33 mil. eur, pričom na podporu a oživenie hospodárskej činnosti by malo smerovať 23,1 mil. eur a na trvalo udržateľný rozvoj vidieka 9,7 mil. eur. Zvyšok bude smerovať na technickú pomoc. Jednotný programový dokument (Single Programming Document -- SPD) pre bratislavský región si vyžiada celkové prostriedky na realizáciu v objeme 65,8 mil. eur. Návrh Jednotného programového dokumentu NUTS II -- Bratislava Cieľ 2 schválil v stredu vládny kabinet.
Národné zdroje, čiže štátny rozpočet a prostriedky bratislavského vyššieho územného celku, tvoria 18,04 mil. eur. "Zo súkromných zdrojov sa predpokladá príspevok vo výške 14,76 mil. eur," uvádza v správe Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR). Pre región NUTS II Bratislava ide o čerpanie pomoci zo štrukturálnych fondov podľa cieľa 2 a 3 vzhľadom na to, že hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa presahuje 75 % priemeru krajín Európskej únie (EÚ).
Región NUTS II Bratislava je regiónom s najväčšou ekonomickou výkonnosťou v rámci Slovenska. Tvorba HDP na obyvateľa dvojnásobne prevyšuje tvorbu HDP na obyvateľa v ostatných regiónoch Slovenska. V porovnaní s tvorbou HDP na obyvateľa, vyjadrenú v parite kúpnej sily, s priemerom EÚ prekračuje región priemernú hodnotu ukazovateľa v EÚ (v roku 1999 to bolo 95 % priemeru EÚ). Postavenie a hospodársky význam Bratislavského kraja je vyjadrený približne 23,6-percentným podielom na tvorbe celkového HDP v SR, čo pri prepočte na jedného obyvateľa predstavuje viac ako 206 % v porovnaní s priemerom SR v roku 2000. "Tieto čísla čiastočne skresľuje fakt, že viaceré podniky nadregionálneho významu pôsobiace v rámci celej SR majú svoje sídla v Bratislave a ich produkcia sa tak vykazuje za Bratislavský kraj," uvádza v správe MVRR.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 00:10