StoryEditor

P. Labaš: Pravidelná strava je základom zdravého žitia

05.09.2003, 00:00

Predovšetkým na jar a na jeseň sa opakujú problémy tých ľudí, ktorých - ako sa ľudovo hovorí - trápia žalúdkové vredy. O zákernej nástrahe, ktorá môže ohroziť aj život človeka, sa už popísalo dosť a iste ste sa už aj v okruhu vašich známych stretli s podobným prípadom tzv. vredovej choroby. Napriek všetkému však ľudia akoby neverili hrozbe a napriek bolestiam naďalej žijú v strese, fajčia, pijú kávu alebo zdolávajú hoci aj 1 200 km z Bratislavy do Paríža na jeden záťah - iba s niekoľkými menšími prestávkami. No len málokto z týchto hrdinov si uvedomuje skryté riziko, ktoré sa prejaví až v neskorších rokoch. Môžu nastať ťažkosti s trávením a tie v konečnom dôsledku neraz vedú až pod skalpel chirurga.
Predovšetkým kamionisti a vodiči služobných automobilov (najmä v štátnej správe), ale aj niektorí bežní motoristi sú učebnicovou ukážkou tých najhorších stravovacích návykov. Do tejto skupiny, samozrejme, patria tiež podnikatelia, bankári, burzoví makléri, ale aj novinári. Tí všetci sú zároveň šoférmi.
Cigarety, neúmerne veľa čiernej kávy, nepravidelná strava, hltavé jedenie, nehovoriac - v prípade kamionistov - o provizórnych hygienických podmienkach, keď trávia dlhé hodiny, ba aj dni čakaním pri hraničných priechodoch. Takéto sú základné negatíva otrokov modernej doby, z ktorých viacerí sa už zaradili medzi workoholikov.
Menej odolní končia na operačnej sále už v mladom veku, najodolnejších jedincov budú prenasledovať vážne poruchy trávenia v starobe, na dôchodku. Keďže stres bol fenoménom minulého storočia (a určite ním zostane aj v 21. storočí), požiadali sme o odborné názory chirurga MUDr. Petra Labaša, CSc., ktorý má dlhoročné skúsenosti s riešením tejto problematiky. Spýtali sme sa ho na niekoľko markantných súvislostí medzi stresom ako fenoménom súčasného života a tráviacim mechanizmom ľudského tela.

Ako by mal vyzerať stravovací režim človeka, ktorý sa nevyhne stresu, respektíve často absolvuje dlhé cesty za volantom?
- V prvom rade musí byť stravovanie pravidelné. Nielen na dlhých cestách, ale celkovo sa neodporúča ťažká strava, ktorá spôsobuje zažívacie problémy, nafukuje, je príliš korenistá a, samozrejme, absolútne sú vylúčené alkoholické nápoje, čo platí nielen pre šoférov. Podľa možnosti treba počas dňa skonzumovať aspoň jedno jedlo, ktoré je uvarené a teplé.

Niektorí jednotlivci, najmä muži, sa sťažujú na bolesti v okolí rebrového oblúka, respektíve žalúdka. Čo vtedy?
- Pri takýchto ťažkostiach musíme vždy myslieť na jednu z najvážnejších komplikácií, a to je prasknutie vredu do voľnej brušnej dutiny, ktoré nazývame perforácia. Tento stav si vyžaduje akútnu operáciu. V opačnom prípade hrozí človeku smrť. Druhou najvážnejšou komplikáciou je krvácanie. To znamená, že vred nahlodá cievu v stene žalúdka a táto začne krvácať do obsahu v žalúdku. Ďalší postup bude záležať na tom, aké veľké straty krvi pritom nastanú. Ak je nahlodaná veľká tepna, pacient môže vykrvácať i v priebehu niekoľkých hodín. Krvácanie sa pozná podľa čiernej stolice.

Ako môže laik rozpoznať krvácajúci vred a čo má urobiť ako prvé, aby nebol ohrozený jeho život?
- Bolesti, ktoré pacient predtým pociťoval pod pravým rebrovým oblúkom (mečíkom hrudnej kosti), zvyčajne pri krvácaní dočasne ustupujú, ale človek postupne začne byť slabý, malátny, spotený, bledý, čo všetko sú príznaky straty krvi. Ďalším príznakom, ktorý sa však objavuje neskôr, je náhle nutkanie na veľkú potrebu a stolica je opakovane čierna, riedka ako kolomaž. Toto je veľmi varovný príznak, ktorý už znamená, že krv zo žalúdka postúpila cez celý zažívací trakt a odchádza v podobe natrávenej čiernej stolice z konečníka.

Možno krvácajúci vred vyliečiť a ktorá metóda je najúčinnejšia? Alebo treba hneď podstúpiť operáciu?
- Operácia je tým najposlednejším variantom. V prvom rade musí lekár lokalizovať vred a formu krvácania. Na to slúžia endoskopické metódy, ako je gastroskopia, ktorá je úplne prvým diagnostickým vyšetrením. V súčasnosti už pri gastroskopii dokážeme zastaviť krvácanie podávaním látok -- takzvaných sklerotizačných prostriedkov - do okolia krvácajúcej tepny. Krvácanie z poranenej žily alebo tepny môžeme zastaviť tepelnou, respektíve laserovou koaguláciu. Ak je však táto procedúra neúčinná, pacient naďalej krváca, krvné straty sú väčšie a jeho stav sa zhoršuje, v takých prípadoch je nutná operácia. Okamžite však nasadzujeme látky, ktoré znižujú produkciu kyseliny v žalúdku (takzvané blokátory) a tieto sú jednou z najdôležitejších terapeutických schém pri liečení komplikovaného i nekomplikovaného vredu. V súčasnom období miniinvazívnej chirurgie je operácia tým posledným variantom liečby, ktorá zachraňuje život človeka.

Keď už je operácia nevyhnutná - po koľkých dňoch môže operovaný pacient opäť plnohodnotne jazdiť autom i na dlhšie vzdialenosti?
- Záleží na tom, aký typ operácie podstúpil. Resekčné metódy (odstránenie veľkej časti žalúdka) rapídne ubúdajú a stávajú sa skôr výnimkami. Ak bola operácia bez komplikácií a nenastali žiadne pooperačné problémy, ak je rana zahojená, pacient môže už po dvoch týždňoch postupne obnoviť pracovný proces. Teda aj jazdiť autom.

Čo musí bezpodmienečne zmeniť z hľadiska stravovania po operácii dvanástnika alebo žalúdka?
- V takýchto situáciách treba pravidelne užívať lieky, ktoré blokujú produkciu kyseliny v žalúdku. A čo je najdôležitejšie - dodržiavať životosprávu. Pravidelné stravovanie, podľa možnosti teplé jedlá. Dávky majú byť v pravidelných intervaloch, netreba jesť naraz veľa, lepšie je častejšie cez deň. Dôležitá je pravidelnosť. Zásadne treba vylúčiť korenisté jedlá, alkohol a látky, ktoré sa v žalúdku veľmi ťažko spracúvajú v zažívacom trakte. V podstate odporúčame normálnu, racionálnu výživu, no v pravidelných intervaloch.

Je vôbec možné vyvarovať sa vredom v zažívacom trakte i v prípade dedičnej náchylnosti na takéto nepríjemné ochorenie?
- Vždy je to jednoznačne otázka životosprávy. Ešte raz zdôrazňujem význam pravidelnej stravy a pri subjektívnych ťažkostiach, spôsobených žalúdkovým vredom, endoskopické vyšetrenie. A v prípade potreby treba začať okamžitú odbornú liečbu. V zásade sa pacient nikdy nemôže liečiť sám, pretože ide o veľmi účinné látky, ktorých indikáciu a terapiu musí určovať gastroenterológ.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 03:59