StoryEditor

Anketa HN

15.11.2006, 23:00

1. Aká je vo vašej brandži situácia na trhu práce? Charakterizuje ju boj o schopných mladých ľudí?
2. Ako a čím sa snažíte udržať si talenty, perspektívnych zamestnancov?

Martina Beličáková,
manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Abbott Laboratories Slovakia

1. Situácia vo farmaceutickom priemysle sa v poslednom čase vstupom nových konkurentov na slovenský trh komplikuje. Navyše samotný sektor zdravotníctva prechádza nevyhnutnými reformami. Súčasnosť preto charakterizuje boj o kvalifikovaných zamestnancov schopných presadzovať vízie a ciele spoločnosti.
2. Talenty sa snažíme udržať vytváraním nadštandardných pracovných podmienok, ktoré sú reprezentované prácou v mladom dynamickom kolektíve, možnosťou ďalšieho vzdelávania a profesionálneho rastu, atraktívnou sociálnou politikou a, samozrejme, adekvátnym finančným ohodnotením. Vytvárame takzvané Talent pool, čiže skupiny ľudí s vysokým potenciálom ďalšieho rastu a rozvoja, pre ktorých zabezpečujeme špecializované tréningy a školenia. Ľudí sa tiež snažíme motivovať našou firemnou kultúrou, najmä otvorenou komunikáciou, jasne definovanými očakávaniami i efektívnymi medziľudskými vzťahmi.

Marián Bilík,
riaditeľ odboru ľudských zdrojov v Allianz-Slovenskej poisťovni

1. Môžem potvrdiť, že záujem o schopných mladých ľudí vo finančnom sektore prudko rastie. Taktiež so zvyšujúcim sa počtom príležitostí rastú ich ambície. Nie všetci však spĺňajú očakávania a kritériá trhu, boj sa teda zvádza len o najlepších uchádzačov.
2. Flexibilný pracovný čas, firemné vzdelávanie, finančné a nefinančné benefity sú štandardnými nástrojmi, ktoré využívame pre všetky skupiny zamestnancov. U nás asi najdôležitejším motivačným prvkom je možnosť kariérneho rastu aj v rámci našej medzinárodnej skupiny.


Soňa Budjačová,
manažérka ľudských zdrojov spoločnosti IBM Slovakia

1. Oblasť IT sa neustále rozvíja, a to kladie vysoké nároky na znalosti a schopnosti zamestnancov. S príchodom medzinárodných servisných centier na Slovensko sa tiež zvýšil dopyt po absolventoch, a to si vyžaduje veľmi kreatívny a flexibilný prístup k benefitom.
2. Najmä zaujímavou prácou, flexibilitou pracovného času a na to potrebnými pracovnými pomôckami. Investujeme do ďalšieho vzdelávania a certifikácie ľudí, naše benefity sú zamerané na budovanie dlhodobého vzťahu so zamestnancami. Snažíme sa o to, aby sme sa na zabezpečení niektorých benefitov podieľali spoločne, zamestnávateľ i zamestnanec. Najdôležitejšia je systematická práca s talentmi a implementácia špecifických programov, ako je napríklad štúdium MBA či finančný príspevok počas choroby.


Andrea Kopná,
riaditeľka úseku ľudských zdrojov spoločnosti Orange Slovensko
1.
IT Telecom sektor patrí medzi najkonkurenčnejšie sektory v ekonomike a prejavuje sa to aj na trhu práce. Kým pred desiatimi rokmi platilo, že na jednu pozíciu sme mali aj desiatky schopných ľudí, v súčasnosti sa v niektorých prípadoch stretávame s veľkých nedostatkom odborníkov.
2. Interne spravodlivým a externe konkurenčným systémom odmeňovania, cieleným systémom vzdelávania, individuálnym rozvojovým programom, ako aj prepracovaným systémom starostlivosti o zamestnancov.

Andrea Čekovská,
manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Anasoft APR

1. O dobrých softvérových odborníkov nie je boj, to je takmer vojna. Takíto ľudia majú výbornú perspektívu a na trhu cítiť po nich veľký dopyt.
2. V prvom rade je to, samozrejme, adekvátne ohodnotenie, ale silnou motiváciou sa stáva istota neustáleho profesijného rastu, ktorý vieme zabezpečiť okrem iného širokou ponukou vzdelávania. Snažíme sa v spoločnom dialógu nájsť čo najväčší priestor na sebarealizáciu našich pracovníkov. Rovnako veľmi prínosné je dať im voľnosť v myslení a tvorivosti. Dôležitá sú tiež kvalitná spätná väzba na pracovné výkony, využívanie prirodzených autorít v riadení a otvorené pracovné prostredie. Zaujímavý sociálny program je teda len jednou z našich aktivít.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 14:20