StoryEditor

Za hranicami nemusíte pracovať len v kuchyni

05.12.2007, 23:00
Vybudovanie si kariuéry mimo Slovenska si vyžaduje nielen sebavedomie, ale aj vlastné schopnosti predať sa.

Byť úspešným v zahraničí neznamená len stať sa riaditeľom globálnej firmy. Veľa Slovákov získalo aj menej prestížne, ale napriek tomu dobré zamestnanie a dokázali si výborne zarobiť. Na druhej strane sa však ľudia s vysokoškolským vzdelaním často uspokojovali s prácou, ktorú by doma vôbec nerobili. Nezodpovedala by ich vzdelaniu, schopnostiam, ba dokonca ani ambíciám. Niektorým chýbala aj odvaha a snaha inšpirovať sa tými, ktorí sa vo svojich odboroch presadiť dokázali. A najmä chuť to nevzdať. Práve tí, ktorí to nevzdali sa dokázali presadiť napríklad ako učiteľ angličtiny v Číne, realitná maklérka na Floride či špecialista rádioelektroniky v Londýne.

Z technika chyžná
Mladý absolvent Slovenskej technickej univerzity Jozef sa po roku praxe u nás rozhodol pre odchod do Londýna. Pri budovaní kariéry ho však zabrzdili nízke ambície. Nevyhnutné bolo najprv nastaviť jeho profesijný životopis. Na základe toho, ktorý si pripravil sám, by získal prácu iba v prípade, že by bol na danú pozíciu jediným kandidátom! Absolvoval sériu pracovných pohovorov a prichádzali prvé konkrétne ponuky. Prípravy na pohovory a práca na sebe samom mu zaberali čoraz viac času, a tak obmedzil svoje zamestnanie v hoteli na čiastočný úväzok. V priebehu šiestich mesiacov sa z neho stal sebavedomý človek zžitý s tamojšou kultúrou, a to dokonca aj firemnou. Odvtedy už nemusel riešiť otázku ako si čo najrýchlejšie zarobiť v hoteli.
V 2001 promoval Peter na Slovenskej technickej univerzite v odbore rádioelektronika. Už popri škole aj po skončení pracoval pre niekoľko veľkých telekomunikačných firiem na Slovensku, a odvtedy prešiel rôznymi pozíciami - od rádiového plánovača, optimalizéra pre rôznych operátorov a dodávateľa technológií v Európe. K odchodu za prácou do zahraničia bol prinútený nepriaznivou situáciou na pracovnom trhu IT špecialistov na Slovensku. Platové podmienky u nás mu neumožňovali vziať si hypotéku a kúpiť byt, založiť si rodinu. Veľká Británia čerstvo po vstupe Slovenska do EÚ kládla na pracovnom trhu najmenšie obmedzenia, a bola tam najmenšia jazyková bariéra. Navyše sa v tom čase rozbiehali v UK zaujímavé projekty a boli tam nové príležitosti. Dnes je Peter s manželkou naspäť na Slovensku. Dokázal sa presadiť a zarobiť si.

Ukázať, že ste motivovaní
Slováci sa v zahraničí najviac presadzujú v pozíciách manažérov, konzultantov, administratívnych pracovníkov, v robotníckych profesiách a remeslách. Dokázali sa presadiť nielen v krajinách Európskej únie, ale aj v Číne, v Malajzii, Dubaji či Mexiku. Na Slovensko sa vracia sotva tretina. No keď sa kariérna poradkyňa Stanislava Švecová stretáva v zahraničí s prichádzajúcimi "nováčikmi", často ju hnevá, že sa ľudia s kvalitným vzdelaním uspokoja s prácou, ktorú by doma vôbec nerobili. Vysvetľuje tým aj dôvody, prečo sa rozhodla založiť portál KariéraBez Hraníc. Pretože v začiatkoch je často dôležité vedieť, na koho sa môžete so svojimi prvotnými starosťami obrátiť.
Jednou z problémových oblastí je prezentácia vlastnej osoby ešte pred príchodom na pohovor. Práve životopis, s ktorým mal po príchode do Londýna problémy aj Jozef, má ukázať, že na danú pozíciu máte, zďaleka však nie je jediným zdrojom informácií o vás. Svoj výzman má aj motivačný list alebo iná sprievodná dokumentácia. Ich úlohou je presvedčiť, že ste motivovaní v danej pozícii dosahovať výsledky a ste pre ňu dostatočne zapálení. Aj preto musí byť sprievodný list citlivo prispôsobený každej pozícii, na ktorú ašpirujete. Musí byť napísaný tak, aby sa dobre čítal, teda obrým jazykom, ktorý presvedčí náborového pracovníka venovať vašej žiadosti viac času a rozhodnúť sa pozvať vás na pohovor.
V tomto smere vám môže pomôcť kariérny kouč. Nakontaktujete sa na neho v rámci kariérnej sekcie na pracovných portáloch. Udáte, kedy vám má zatelefonovať, alebo napísať odpoveď mailom. Absolvuje s vami psychometrické testy. Neexistujú v nich správne, či nesprávne odpovede. Odhalia, či ste na danú pozíciu vhodný, alebo sa máte uberať iným smerom. Rovnako sa jeho prostredníctvom dá zistiť, či sú vami uvedené údaje v životopise pravdivé, alebo ste si niečo vo svoj prospech vymysleli. A klamať sa neoplatí ani v tomto prípade.
Portály, kde si môžete hľadať pracovnú pozíciu v zahraničí zvyčajne majú networkingový modul. Ponúkajú príležitosť budovať si svoje vlastné profesionálne siete. Networkingové systémy umožňujú kontaktovať Slovákov doma a vo svete s cieľom profesionálnej spolupráce, práce na spoločných projektoch a realizácii spoločných obchodov. Jednotlivé sekcie ponúkajú konkrétnu pomoc v každej fáze kariéry, v ktorej sa práve nachádzate. V biznisových sekciách nájdete praktické rady a pomôcky na to ako začať podnikať. V ktoromkoľvek štáte. Jobportály obsahujú aj konkrétne ponuky pracovných príležitostí na Slovensku a v zahraničí.
Veľmi dôležitou súčasťou kariérneho postupu je exekutívny koučing. Ide o individuálnu prácu s riadiacimi pracovníkmi na cieľoch, ktoré si kladie sám, alebo na neho kladie jeho organizácia. Využíva sa najmä vtedy, keď sa očakávajú nové výsledky, inovácie, alebo je postavený do novej roly alebo má viesť nový tím. V rámci zvyšovania efektivity má najväčší dosah na zvyšovanie výkonu tímov a jednotlivých zamestnancov, zvýšenie efektivity vzdelávania a zručnosti, zlepšenie vzťahov. Kariéra v zahraničí si totiž nielen kvôli prvotným prekážkam vyžaduje na sebe neustále pracovať.

Nebojte sa prekážok
Branislav je rodák z Krompách, kde už na gymnáziu objavil svoju profesionálnu vášeň - grafický dizajn. Ten ho doviedol do Bratislavy, kde sa postupne vypracoval na pozíciu riaditeľa reklamnej agentúry. Túžba ísť ďalej ho posunula až do Číny, kde žil vyše roka a pracoval ako učiteľ angličtiny na štátnej základnej škole. Teraz je späť na Slovensku.
Silvia pochádza z Nitry, od malička vedela, že chce podnikať, cestovať a učiť sa jazyky. Už šesť rokov vlastní maklérsku firmu v nehnuteľnostiach na Floride. Krátko po tom ako s manželom túto firmu založili, mali ťažkú autonehodu, ktorú jej manžel neprežil. Stála pred rozhodnutím, buď firmu zavrie, alebo absolvuje štátnice z odboru maklérstvo. Rozhodla sa pre to druhé. A to aj napriek mnohým zložitým operáciám, ktoré predtým musela podstúpiť. Konkurencia bola voči nej bezohľadná a opúšťali ju aj jej agenti z firmy. Dnes znova úspešne pokračuje v tomto biznise. Môže dokonca riadiť firmu z domu a stala sa pre svojich spolupracovníkov prirodzenou autoritou. Najdôležitejšia je podľa nej vlastná sebamotivácia. Rovnako sa podľa nej tí, ktorí si chcú vyskúšať "americký chlebíček", musia pripraviť na to, že nebudú dostávať pravidelne výplatu. V realitnom biznise to tak nechodí. Žijete iba z toho, čo si zarobíte a ak sa vám aspoň každý druhý deň podarí urobiť obchod, ktorý vám zarobí na zajtra, môžete ho považovať za úspešný.

01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovoz v Nemecku zlacnel nad očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 07:42