StoryEditor

Oškerová: Nájsť si prácu v zahraničí závisí aj od šikovnosti študenta

18.06.2003, 22:09
Autor:
Milan IvanMilan Ivan
Hovoríme s riaditeľkou predaja a marketingu CKM 2000 Ľudmilou Oškerovou.
Ktoré pracovné a študijné destinácie boli tento rok pre slovenských študentov najatraktívnejšie?
- Z pracovných programov je určite najpopulárnejší program Work & Travel USA schválený americkou vládou. Z pracovno-študijných pobytov je to Írsko a Veľká Británia, kde môžu mladí ľudia spojiť svoj pobyt v zahraničí s legálnou prácou. Zo študijných pobytov ide najmä o Maltu, o ktorú je vzrastajúci záujem hlavne v letnej sezóne, pretože mnoho ľudí sa popri dovolenke venuje aj štúdiu jazyka.
Neovplyvnila cestovanie za more epidémia SARS, prípadne kríza leteckých spoločností?
- Nie, mladí sú dobrodruhovia, ak nejde o príliš extrémne podmienky alebo situáciu, cesty ich lákajú stále.
V ktorej krajine sa podľa vašich doterajších skúseností dá najlepšie zarobiť?
- Túto otázku by bolo zrejme dobré postaviť inak. Pri uvedených programoch ide predovšetkým o to, aby mladí ľudia mohli cestovať, zdokonaľovať sa v jazyku, spoznávať krajinu a popritom si pokryť náklady na program, prípadne niečo ušetriť. Napriek tomu, že vstupná investícia nie je nízka, v prípade programov typu Work & Travel si študent obyčajne investovaný objem peňazí zarobí v pomerne krátkom čase. Napríklad na spomínaný program študent potrebuje približne 70-tisíc korún. Účastníci programov si však zarobia dostatok finančných prostriedkov na to, aby pokryli vstupné náklady na program, cestu aj život v USA. Mnohí sa dokonca vrátia aj s ušetrenými financiami. V porovnaní s týmto programom sú potom pracovno-študijné pobyty, napríklad v Írsku, len veľmi dobrým prilepšením a pokrytím výdavkov spojených priamo s pobytom v krajine.
O aké práce konkrétne ide?
- Študenti pracujú v Spojených štátoch najmä v oblasti cestovného ruchu, služieb a poľnohospodárstva, ako je práca v reštauráciách, hoteloch, na farmách, v zábavných parkoch a iných zariadeniach podobného typu. Minimum, ktoré v Amerike za hodinu študent môže zarobiť, je 5,15 dolára, častejšie sa však približuje k úrovni 7 dolárov. Treba však povedať, že čísla sú veľmi individuálne a závisia od toho, kde študent pracuje. Napríklad študent môže zarábať 5,15 dolára za hodinu a ubytovanie bude mať zdarma, iný môže zarábať 7 dolárov za hodinu a za ubytovanie zaplatí mesačne 350 dolárov.
Pri programe Work & Travel poskytujete až tri druhy programov, ktoré sa od seba odlišujú úrovňou zabezpečenia ubytovania, práce atď. Snažia sa študenti skôr šetriť alebo sú pohodlnejší a vyberú si program, pri ktorom im všetko zabezpečí agentúra?
- Na program Full service máme k dispozícii, napríklad, v porovnaní s programom Assistance, len veľmi obmedzený počet miest, preto je veľmi ťažké objektívne určiť, ktorý z programov je úspešnejší. Pravdou však je, že študenti oceňujú, ak im agentúra dokáže poskytnúť pomoc pri hľadaní pracovných miest.
Okrem programov typu Work & Travel ponúkate aj študijno-pracovné pobyty. Ich úspešnosť však závisí od šikovnosti a šťastia študenta, pretože prácu si musí nájsť sám. Stáva sa často, že si prácu nenájde?
- Zatiaľ sme nemali negatívne ohlasy. Samozrejme, nájsť si prácu v ktorejkoľvek krajine závisí od šikovnosti študenta. Pripravujeme pobyty v Írsku so školou, kde sa priamo na nástenke v jej vestibule nachádzajú ponuky voľných pracovných miest. Aj tie pomáhajú študentom zorientovať sa.
Mnohí študenti sa chcú popri zárobku zdokonaliť najmä v jazyku. Podmienkou niektorých programov je však interview v angličtine. Znamená to, že jazykovo nespôsobilí študenti nemajú šancu?
- Ak chce študent v zahraničí pracovať, musí ovládať aspoň základy jazyka a musí sa vedieť dohovoriť s okolím. Jazykové zdokonaľovanie by sa malo v tomto prípade stavať na určitých základoch. Tie určite musia byť. Iná situácia nastáva v prípade študijných pobytov, kde sú vítaní aj začiatočníci, ktorí sa jazyk naučia v škole.
Čomu by sa mali študenti odchádzajúci za prácou a jazykom do zahraničia najviac vystríhať?
- Zrejme cestovaniu na vlastnú päsť. Cestovať na vlastnú päsť v prípade pracovných a študijných pobytov nie je najvhodnejšie vzhľadom na to, že študent nemá počas cestovania a pobytu v krajine za sebou agentúru, ktorá mu v prípade problému môže pomôcť. Rovnako môže mať záujemca o program problémy s vybavovaním víz. Navyše, napríklad program Work & Travel USA študenti nemôžu absolvovať individuálne, ale len prostredníctvom služby niektorej z agentúr pôsobiacej na slovenskom trhu. Tým sa vlastne odlišuje od ostatných jazykových pobytov.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 11:50