StoryEditor

Vedec roka 2003

24.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Štyria vedeckí pracovníci prevzali tento týždeň v Bratislave ocenenia v rámci akcie Vedec roka Slovenskej republiky 2003 v štyroch kategóriách. Ďalších vyše 20 výskumníkov získalo Čestné uznanie za výskum v SR 2003. Cenu Vedec roka SR 2003 získal RNDr. Peter Biely, DrSc., z Chemického ústavu SAV v Bratislave. Ocenili ho za celosvetovo akceptované originálne výsledky v oblasti mikrobiálnej degradácie bunkových stien rastlín s významným dosahom na rozvoj moderných environmentálne orientovaných technológií. Technológom roka 2003 sa stal Ing. Jozef Barborka, PhD., z Výskumného ústavu zváračského -- Priemyselného inštitútu v Bratislave. Ocenenie získal za návrh a vypracovanie postupu opravy tesniacich drážok hlavnej deliacej roviny a veka reaktorov VVER 440 zváraním špeciálnym zariadením. Cenu Mladý výskumník roka SR 2003 prevzala Ing. Beáta Meričková, PhD., z Katedry verejnej ekonomiky Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ocenili ju za výskum v oblasti implementácie nových prístupov k riadeniu vo verejnej správe v podmienkach Slovenska a návrh modelu systémového rozhodovania samosprávy. Prof. MUDr. František Makai, DrSc., prednosta I. Ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Lekárskej fakulty UK v Bratislave, získal Osobitné uznanie za výskum v SR 2003. Je ocenením jeho celoživotného diela vo vedeckovýskumnej, publikačnej a pedagogickej činnosti v odbore ortopédia a traumatológia pohybového ústrojenstva.
Vyhlasovateľom súťaže Vedec roka SR je Journalist-Studio v spolupráci s Klubom vedecko-technických žurnalistov Slovenského syndikátu novinárov pod záštitou Ministerstva školstva SR. Ceny Vedec roka udelili už po siedmy raz.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 00:32