Keď ho máme málo, je zle, no keď ho je príliš veľa, je ešte horšie. Na jednej strane pomáha, na druhej spôsobuje vrásky na čele. Najmä, ak si v jedle neustrážime jeho množstvo. Tuk nahromadený v cievach ich upcháva, zvyšuje krvný tlak, aj váhu. Tá je veľkou záťažou na kĺby, ktoré v neskoršom veku nedokážu uniesť nahromadené tukové vankúšiky. Na ochorenia srdca a ciev, spôsobených nadváhou, zomiera u nás najviac ľudí.
Jeme viac ako potrebujeme
Štatistiky úmrtnosti Slovákov hovoria o tom, že príjem tukov nemáme zatiaľ pod kontrolou. To, čo konzumujeme, nezodpovedá tomu, ako žijeme. "Ide predovšetkým o vysoký príjem tukov, vysoký príjem cholesterolu v strave a nasýtených mastných kyselín," hovorí Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. K tomu sa málo hýbeme, takže výsledkom sú "tučkovia", kardiaci a cukrovkári.
Na druhej strane, bez tuku náš organizmus jednoducho nefunguje. "Radikálne alebo dlhodobé obmedzovanie jeho konzumovania má za následok nedostatok v tukoch rozpustných vitamínov, kolísanie hladiny hormónov a slabnúcu imunitu," varuje odborník na výživu Pavel Suchánek.
Z malých vecí veľké škody
Tuky telo potrebuje, no v primeranom množstve. Ak ich prijmeme nad potrebnú mieru, telo má spôsoby, ako si ich uloží. Buď do podkožného tkaniva, alebo medzi vnútornosti. Ak sa tuk transportuje v krvi vo zvýšenej miere, hrozí, že sa uloží na stenách poškodených ciev. "Cievu poškodí nikotín, toxické splodiny z potravy, vírusy a aj iné, ktoré ešte nepoznáme," vysvetľuje kardiológ Jozef Beňačka. Cievna stena môže byť slabá aj v dôsledku genetiky.
V narušenom mieste sa ukladajú mikročastice tuku, až vytvoria tukový ateróm. Ten už je predzvesťou aterosklerózy. "Do aterómu sa ukladá vápnik, stena tuhne, vytvorí sa v nej krvná zrazenina, ktorá ju upchá ju," dopĺňa Beňačka. Hromadiaci tuk obsahuje srdcové, mozgové cievy, obličky ale aj sietnice oka. Následky sú tragické -- dochádza k postupnému alebo úplnému odumieraniu orgánov. Aterosklerotické zmeny sa síce vyvíjajú roky, no ich základy sa môžu začať už v mladosti.
Športovci môžu viac
Ak vám už teraz prešla chuť na pečené koleno alebo chrumkavú kačicu, netreba zúfať. Lekári zdravým ľuďom žiadne gastronomické lahôdky neodopierajú. "Dôležité je udržať si v krvi viac dobrého a menej zlého cholesterolu," radí Beňačka. Akým spôsobom? Jednoducho športom -- pravidelná telesná aktivita zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu. "Tým pádom si športujúci človek môže viac dovoliť rôzne prehrešky," dopĺňa kardiológ.
Inak povedané, ak má bravčové koleno s kyslou kapustou a knedľou kalorickú hodnotu 4 577 kalórií, musel by si človek vážiaci 90 kíl dať šesťhodinovú prechádzku rýchlou chôdzou, aby prijatú energiu spálil.
