StoryEditor

Slovenské komponenty prerazili na trh

18.01.2004, 23:00

Vychyľovacie cievky a transformátory do televízorov vyváža do Španielska trnavská firma Sony Slovakia. Ako jediný výrobca týchto komponentov v Európe pokrýva asi 90 percent spotreby európskeho trhu. Do Španielska však vyváža trnavský producent aj televízne prijímače Sony, uviedol vedúci manažér Ľubomír Kollár. Podnik, ktorého stopercentným vlastníkom je Sony Corporation, dodal svojim španielskym odberateľom v roku 2003 tovar za 1,3 miliardy korún, v roku 2002 to bolo za 1,6 miliardy korún. Príčinou vlaňajšieho poklesu bol nielen mierny útlm španielskej produkcie a dopytu po dovážaných komponentoch, ale aj zníženie cien produktov. V tomto roku očakáva trnavské Sony mierny nárast svojho vývozu do Španielska.
Küster -- automobilová technika so sídlom vo Vlkanovej dováža zo Španielska plastové a kovové dielce a vyváža tam tiahla na ovládanie bŕzd a plynu do osobných automobilov. Dovážané komponenty tvoria dlhodobo asi 13 percent z celkového dovozu firmy, pričom tento podiel v minulom roku mierne klesol. Vyvážané tiahla tvoria 15 percent vývozu a toto číslo zostáva relatívne stabilné. Informoval o tom HN konateľ spoločnosti Ján Kostúr. Vlkanovská firma nie je dodávateľom výrobkov pre konečného spotrebiteľa. Jej výrobky sa montujú v závodoch nadnárodných spoločností do vozidiel predávaných po celej Európe. Neorientuje sa teda na národné trhy, ale na jednotlivých zákazníkov, z ktorých mnohí nie sú výrobcami automobilov, ale iba ich ďalšími subdodávateľmi.
LG. Philips Displays Slovakia z Námestova vyváža do Španielska komponenty do štrnásťpalcových obrazoviek bezpečnostných systémov alebo malých prenosných televízorov, ktoré vyrába na Slovensku pre celý európsky trh. HN o tom informoval manažér firmy Mário Očakajak. Na Slovensku má LG. Philips Displays dvoch subdodávateľov. Vychyľovacie jednotky vyrába preň firma Vidox Trstená a elektrónové emitory podnik Punch Campus Námestovo. Vývoz smeruje do barcelonského výrobného závodu, ktorý skupina LG.Philips Displays Group v apríli minulého roku predala firme Barayo. Minulý rok mala spoločnosť LGPD Slovakia celkový obrat okolo troch miliárd korún. Vývoz komponentov do Španielska dosiahol v minulom roku 230 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 06:21